contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Razboiul Din Farfurie Si O Reteta De Sezon: Piperchi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Piperchi

Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.
Din ce in ce mai multi dintre noi se simt neputinciosi in fata mancarii.
Ori apar pofte incontrolabile, ori balonari, ori senzatii de greata sau cate si mai cate.
De cele mai multe ori, problema este modul in care combinam alimentele, cum sinergia ingredientelor e folosita optim pentru nevoile specifice ale organismului nostru. In general e o treaba simpla, insa nu usoara. Spun ca nu e usoara pentru ca trebuie sa fim cat mai atenti la semnele propriului nostru corp, trebuie sa reinvatam sa-l ascultam.
Eu personal, m-am saturat de pretentiile celor care promoveaza diete peste diete: fara grasimi, numai cu grasimi, fara carbohidrati, fara glucide, numai varza, numai fructe etc.
Grasimile, carbohidratii, glucidele, toate au valori nutritive si functii esentiale in ECHILIBRUL FUNCTIONAL al organismului nostru. 
E suficient sa elimini una din aceste categorii si metabolismul tau se va deregla.
Grasimile sunt bune: E importanta calitatea lor, fie ca e vorba de grasimi animale sau vegetale. Ele furnizeaza energia celulara, protejeaza sistemul nervos si ajuta la asimilarea vitaminelor.
Proteinele sunt bune: E importanta calitatea lor, fie ca e vorba de proteine animale sau vegetale. Ele sunt caramizile tesuturilor care alcatuiesc si mentin musculatura.
Glucidele sunt bune: la fel, e importanta calitatea lor. Ele ne dau energia bruta, ne hranesc mintea si corpul. Calitatea, cantitatea si modul in care le asociem tine de fiecare dintre noi, de cat de bine ne cunoastem corpul si cat de bine ne cunoastem hrana.
Azi va propun o reteta simpla, extrem de gustoasa si ieftina, pentru ca toate ingredientele sunt inca in sezon.
Piperchi

Piperchi 

 Ingrediente:
4-5 ardei kapia, 3 rosii , 2 linguri de unt, 100 gr branza de capra, 1 catel usturoi, 1 legatura de patrunjel.
Ardei kapia se taie in triunghiuri mititele si rosiile in cubulete. In untul incalzit se adauga ardeii kapia. Se amesteca si dupa aproximativ 4-5 minute se adauga rosiile. Se pune capacul peste tigaie si se fierbe inabusit timp de 10-12 minute, pana cand ardeii sunt un pic inmuiati. Se striveste un catel de usturoi, se farama branza peste amestec si se adauga patrunjelul taiat marunt. Se aseaza pe farfurie si se mananca tot. :)
 Ardeii kapia sunt o sursa buna de potasiu, vitamina K, E, mangan, B6 si folati. Rosiile au licopen, asimilabil mai bine atunci cand este preparat termic. Ardeii si rosiile sunt surse de fier, carbohidrati si contin si zaharuri naturale. Branza completeaza mancarea asigurand un aport de proteine si grasimi care permit vitaminelor sa fie folosite de organism, iar patrunjelul, in afara prospetimei pe care o da preparatului vostru, are vitamina C care favorizeaza fixarea fierului.
De simplu e simplu, cat de usor este, va rog sa imi spuneti voi!
Pofta buna!
  Citeste toate articolele scrise de Loredana aici