contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Salam De Casa Pentru Prichindei (dar Nu Numai)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La Craciun Filip ne-a facut o surpriza mai putin frumoasa: s-a hotarat - brusc si fara drept de apel - ca nu mai vrea sa manance piureuri din lingurita manuita de mine ci sa-si ia soarta de mancau in propriile maini - la propriu.
Din ziua aia n-a mai mancat decat bucatele pe care sa le duca cu mana proprie si personala la gura. Singur! La inceput m-am dat de ceasul mortii si m-am panicat grav. Apoi insa, mi-am dat seama ca e tot raul spre bine. A blessing in disguise you might say. Am inceput sa ii pun doar bucatele (de legume, de fructe, de ou, branza/ de de toate) pe tava si mananca copilul meu mai bine ca niciodata! Singura dificultate am intampinat-o la carne - cum sa-i servesc carnea intr-un fel cat mai simplu pentru el de apucat si mestecat.
Asa am dat peste reteta asta de salam de casa - pe care pana acum l-am facut in varianta de curcan si de pui. E extrem de gustos, e simplu de apucat de manute bebelusesti si cum stiu ce-am bagat in el, e si sanatos si ferit de toti aditivii care ineaca mezelurile din supermarket.

Sa va spun ce si cum, zic!
Ingrediente:

1 kg piept de curcan (sau pui sau vita sau ce animal va place voua) preferabil dintr-o sursa controlata, nehormonata, netratata cu antibiotice.
250 g ficat de curcan
2 oua
3 catei usturoi
1/2 legatura patrunjel
1 lingurita cimbru
sare de mare  (1/2 lingurita)
piper proaspat macinat
Se mixeaza in robot carnea si cea mai mare parte a ficatului (1 ficat il tai in fasii si il pui deoparte) apoi se adauga restul ingredientelor si se mai mixeaza putin, pana se omogenizeaza totul.
O tava de chec se tapeteaza cu hartie de copt (pune o foaie mai mare, cat sa atarne si pe laturi putin) si se unge cu ulei masline, apoi se toarna 1/2 din compozitie inauntru. se taie fasii ficatul ramas si se aseaza peste si deasupra se toarna restul compozitiei. Se acopera complet cu hartia de copt ramasa pe laturi ca sa nu se rumeneasca prea tare deasupra.
Tava se aseaza in alta tava mai mare, care se umple cu apa (cat sa ajunga la 1/2 din inaltimea tavei cu compozitia ) - adica in bain-barie, pentru cunoscatori :)
Se coace la 170 grade timp de 60-70 minute si apoi se lasa la racit complet.
Se scoate - cu tot cu hartia de copt - pe un tocator, se acopera cu alt tocator si deasupra se monteaza - fiecare dupa talentul lui de inginer-constructor - un turnulet de conserve, cat sa preseze bine salamul si sa iasa din el lichidul in exces.
Scoate tot ansamblul pe balcon, sau pune-l in frigider timpe de 12 ore et voila!

Salam de casa!
Tine in frigider 5-6 zile, dar cum al meu prichindel mananca doar vreo 2 felii pe zi, eu l-am feliat si l-am pus in pachetele de cate 2 felii la congelator, unde tine pana la 1 luna.
Enjoy si sa aveti mereu copii mancaciosi si pofticiosi si sanatosi!