contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Savarine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Ieri am facut pentru prima data savarine... preferatele mele de cand ma stiu... cat am fost insarcinata as fi mancat numai savarine si merdenele. Nu mi s-au parut greu de facut, insa am avut ceva probleme in a alege reteta (nu de alta dar e netul plin). Asa au iesit:



... si asa le-am facut...
     Ingrediente aluat:
  • 6 oua
  • 5 linguri cu varf pesmet
  • 2 linguri faina 650
  • 6 linguri de zahar pudra
  • un praf de sare
     Pentru frisca:
  • 400ml de smantana grasa
  • 2 linguri de zahar pudra
  • 2 lingurite de vanilie
     Pentru sirop:
  • 300ml apa
  • 150g zahar
  • o esenta de rom
     Pentru jeleu
  • o mana de fructe de padure
  • 2 cescute de apa
  • 10 linguri de zahar
     Se face aluatul separand ouale, albusul se bate spuma cu zaharul apoi se adauga galbenusurile, sarea, pesmetul si faina, se amesteca totul incet pana se omogenizeaza totul (nu amestecati prea mult ca altfel nu mai creste).



     Se ung formele pentru copt (eu am folosit forme de briose dar exista si forme speciale pentru savarine) si se pune aluatul, cam 2 linguri si jumatate (eu le-am umplut, nu au dat pe afara la copt).

(mimozul de pe fundal e Leo, cerea si el atentie)

     Se dau la copt cam 25-30 de minute la foc mediu. Dupa ce s-au copt se scot din tava si se lasa la racit, apoi se taie capacul (am uitat sa fac poza la etapa asta :-D)


     Intre timp se face siropul din ingredientele de mai sus si se toarna caldut peste savarinele reci. Se da la frigider cateva ore, de preferat peste noapte (dac nu vi se par destul de insiropate, se mai face o tura de sirop).
     Pentru jeleu se foloseste o mana de fructe de padure (eu am avut congelate), se pun la foc cu 2 cescute de apa, sa da in clocot cam 2-3 minute, se strecoara fructele si se pastreaza sucul, se adauga 10 linguri de zahar, si se fierbe la foc mic cam 10-15 minute, pana cand scade si capata consitenta gelatinoasa (daca vi se pare sucul prea inchis la culoare, stoarceti putina zeama de lamaie). Se lasa la racit si apoi se pune incet peste capacelele de savarina.



     Frisca se face foarte simplu - intotdeauna la rece - reteta e aici.
     Se asambleaza savarinele si se servesc reci. S-aveti pofta!