contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Somon Cu Sparanghel Si Sos Gorgonzola

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Ce sa vezi, acest mare mancator de carnati, soţu-mi si stapanul inimii mele, ca sa zic asa, despre ale carui preferinte culinare nu as fi crezut ca vor depasi vreodata ceafa la gratar, clisa afumata respectiv fasolea cu ciolan, a poftit azi la ceva rafinat. Minune mare, omu' mi-a comunicat ca vrea sa manance "ceva fiţomănesc" si cu totul inedit pentru papilele dumisale. Abia revenindu-mi din uimire, dar atinsă de aceeasi muză gurmandă care ii zăpăcise si pohtele dumnealui, am incropit reteta pe care v-o propun si domniilor voastre, o reteta de somon servit alaturi de sparanghel verde si sos cu branza gorgonzola. Garantat, muza asta zăpăcită a fost cu mare inspiraţiune, a iesit o reţetă foarte rafinată, care e si usor de făcut si excepţional de gustoasă.

 

Ingrediente:
(pentru 4 persoane)
4 bucati frumoase de fileu de somon, de 100-150 de grame fiecare
2 legaturi de sparanghel verde
100 de grame de branza gorgonzola
1 catel de usturoi
1 ceapa mica
150 ml. de smantana nefermentata
20 de grame de unt
1 lingura de ulei de masline
40 de ml. de vin alb sec sau demisec
3 linguri de sos soia light
3 linguri de zeama de lamaie
1 lingura rasa de sare marina, 1 lingura rasa de zahar
piper alb

Preparare:

Se toaca marunt usturoiul si se amesteca cu sosul soia si zeama de lamaie. Marinada obtinuta se toarna peste bucatile de somon, care se intorc in vas ca sa se imbrace pe toate partile. Se acopera vasul si se da la frigider pentru 20-30 de minute.


Intre timp, se curata sparanghelul: se indeparteaza mai intai coaja fibroasa cu ajutorul unui peeler pentru cartofi (legume). Daca sparanghelul e foarte fraged, s-ar putea sa nu fie nevoie sa se decojeasca.

 

 

Capetele dinspre radacina ale sparanghelului se taie cam de 2-3 cm, sau atat pana cand nu mai este tulpina fibroasa.

 

Intr-o cratita incapatoare, se pun aproximativ 3-4 litri de apa la fiert. Cand apa fierbe, se adauga sarea si zaharul, se lasa sa dea in clocot si se pune sparanghelul la fiert, pentru 8-10 minute, apoi se scurge si se pastreaza la cald.

 

Intre timp, se incinge o tigaie antiaderenta. Se pun in tigaie bucatile de somon, cu partea cu care se vor prezenta pe farfurie in sus.

 

Se prajeste pestele pe o parte, pana cand de jur imprejurul bucatii se formeaza un strat opac, de culoare mai deschisa. Se intoarc bucatile si se mai prajesc 3 minute si pe partea opusa (depinde de grosime). Pestele facut se scoate din tigaie si se pastreaza cald, acoperit.

 


In tigaie se adauga uleiul de masline si untul.

Se adauga ceapa tocata fin si se caleste.

 

Se stinge cu vinul alb si da in clocot, amestecand rapid pe fundul tigaii pentru a desprinde urmele de peste fript. Se adauga smantana lichida si se aduce la fierbere.

 


Din branza gorgonzola se taie 4 felii subtiri care se pastreaza deoparte pentru servit, restul se rupe in bucati si se adauga in sosul care fierbe.

 

Sosul se fierbe amestecand continuu, pana cand branza se topeste complet. Se ia deoparte si se poate strecura prin sita, pentru o textura mai fina, eu doar l-am pasat putin cu blenderul de mana. Dupa gust, la sos se adauga piper alb macinat, de sare nu mai e nevoie pentru ca branza este suficient de sarata pentru a obtine un gust foarte fin si perfect balansat.
Se monteaza preparatul pe farfurii calde (se pot tine in cuptorul incalzit la 40-50 de grade, daca farfuriile ar fi reci s-ar intari sosul intr-un mod dezagreabil) astfel: se toarna in farfurie sos formand o "oglinda", se aseaza sparanghelul in forma de gratar (nu e obligatoriu), deasupra cate o felie de somon peste care se pune o felie subtire de gorgonzola.
Daca e bun? Nu, e dumnezeiesc. I-a placut si "mancatorului de carnati", a zis ca se simte "ca la burj al arab" :))!
Toate drepturile rezervate http://www.retetecalamama.ro, Laura Laurentiu

Articol recomandat de retetecalamama.ro