contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Suc De Soc Sau Socata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

O  reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Anul asta imediat ce a inflorit socul, am si intrat in febra socului. Da, zau, nu va mirati si nu va dati ochii peste cap. Clar am febra socului. Am fost pana si la cules, asa de frisonata eram. Am mai pus inca o prietena la treaba de mi-a adus, saraca, o sacosa plina ochi de floare de soc. Ce fac cu ea? Cum ce fac cu ea? Pai, in primul rand am dat gata o tura de Suc de soc sau socata si exact in seara asta (da, da, fix acum) pe aragaz ferbe incetisor o  cantitate considerabila de floare de soc ce se va transforma in sirop de soc. Dar, ca sa va povestesc despre reteta de acum, cea de suc de soc sau socata, pot sa va spun, fara pic de falsa modestir, cu orgoliu (dar fara vanitate) ca a iesit perfecta! Fix cat trebuia de dulce, de acrisoara, de sifonata. Remi a dus o sticla si la serviciu si doi dintre colegii sai au spus ca le aduce aminte de copilarie, de bunici, eheheee… uite-asa imi crescu inima in piept: cat o paine! Imediat va spun cum sa va faceti in casa niste suc de soc sau socata pe care sa o savurati in tihna alaturi de  oameni dragi.

Suc de soc sau socata

Ingrediente pentru reteta de Suc de soc sau socata

  • 7-8 flori de soc
  • 500 gr zahar
  • 5 litri de apa calduta
  • o bucatica de drojdie cat o aluna 
  • 2 – 2  1/2 lamai

Va mai trebuie un borcan din sticla, de 5 litri.Suc de soc sau socata

Mod de preparare pentru reteta de suc de soc sau socata

Spalati usor floarea de soc si asezati-o in borcanul mare, de sticla, spalat bine si uscat. Va sfatuiesc sa folositi un borcan mare de sticla, pentru ca toate ingredientele vor fermenta mult mai bine, va sta mult mai bine in lumina soarelui care ii va incalzi peretii de sticla ce vor capta lumina, facand ca acest suc de soc sa devina atat de delicios.

Spalati lamaile bine de tot si uscati-le… ar cam trebui sa le spalati pana ce simtiti ca stratul “de ceara” cam dispare asa, adica nu se mai simte. Taiati lamaile in felii si asezati-le peste floarea de soc.

Suc de soc sau socata

Intr-o cratita incapatoare puneti 2 (doi ) litri de apa si zaharul si incalziti-o usor, amestecand pana ce zaharul se dizolva. Nu trebuie sa se infierbante, ci doar sa fie calduta, ca apa de ploaie. Intr-o cescuta lichefiati drojdia cu un strop de zahar si apoi amestecati-o cu apa calduta. Turnati acest amestec in borcanul de sticla, peste floarea de soc si completati cu restul e apa (respectiv vreo 3 litri) tot calduta.

Acoperiti gura borcanului cu un tifon dublu sau un capacel, bol, cu orice, dar neinfiletat si lasati la loc cald, de preferat in lumina soarelui. In maxim 3-4 zile, depinde de cat de cald este, veti obtine un suc de soc sau socata extra-mega-delicioasa. Turnati continutul in sticle si pastrati-l la frigider. Consumati-l rece!

Suc de soc sau socata Suc de soc sau socata Suc de soc sau socata

Acest articol Suc de soc sau socata apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.