contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Supa De Spanac

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


O alta reteta ca la mama acasa, o incercare de a reinventa unul dintre gusturile ce ma faceau sa las joaca deoparte si sa alerg la masa nerabdatoare (caci pofticioasa am fost de mica, ce mai incoace-ncolo!). Reteta mea de supa de spanac este specifica Transilvaniei si aduna si potriveste intr-o oala unele dintre cele mai intens aromate ingrediente, carora le da o nota proaspata de spanac si marar verde. Chiar daca m-am mai abatut de la "retetarul din memorie", cel al dragei mele maicute, gustul este acelasi, o supa de spanac bogata, delicioasa si foarte rapid de facut. Buna mea mama facea pregatea dupa aceeasi reteta atat supa de spanac, cat si cea de salata verde, loboda, urzici sau alte verdeturi comestibile.


Ingrediente:
(pentru 2-3 litri de supa)
600 de grame de spanac proaspat
80-100 de grame de slaninuta afumata
1 ceapa mica
2 catei de usturoi
1 lingurita de paprika dulce
2 oua intregi
1 galbenus
1 legatura de marar proaspat
200-250 de grame de smantana cu continut de grasime cel putin 25%
sare, piper
otet pentru incarit, dupa gust
Preparare:
Spanacul se spala cu grija, se pune intr-o oala si se adauga o lingurita rasa de sare. Nu este nevoie de mai multa apa decat cea care a ramas pe frunze pentru a a opari spanacul, pur si simplu se acopera oala cu capacul si se pune pe foc 4-5 minute.




Cand capacul oalei incepe sa "danseze", se amesteca in spanac o data, apoi se acopera la loc. In cateva minute spanacul va fi oparit si va pierde mult din volum.




Se scurge spanacul (nu va avea mult lichid si isi va pastra culoarea, prin aceatsa metoda de fierbere) si se taie marunt.

Hai sa ma laud si cu a noastra clisa banatana, proaspat iesita din afumatoare. E tot atat de gustoasa pe cat e de aratoasa si va asigur ca, fata de mezelurile disponibile in comert, e mult mai sanatoasa.

Se taie slaninuta in fasiute (julien).

Jumatate din slaninuta se rumeneste in oala in care se va fierbe supa.

Se adauga ceapa marunt tocata si se calesc impreuna (ceapa mea a fost una rosie, nu e obligatoriu).

Imediat ce ceapa s-a inmuiat, se adauga paprika, se amesteca repede si se stinge cu apa fierbinte. Se adauga si spanacul.

In loc de apa, maicuta turna un amestec de lapte dulce si lapte acru, caz in care trebuia adaugata si ceva faina, ca sa nu se imbranzeasca zama. Eu am sarit peste faina si implicit peste amestecul de lactate, dar supa are acelasi gust, in final.
Se aduce supa la fiert, se adauga o lingurita de sare si se lasa sa colocoteasca cateva minute.
Intre timp, doua oua intregi (mari sa fie, daca nu, puneti 3) se bat cu furculita impreuna cu 1 strop de sare, piper dupa gust si jumatate din mararul tocat. Intr-o tigaie larga se rumeneste slaninuta ramasa, apoi se toarna ouale si se pregateste o gaigana (adica omleta) zdravana.

Gaigana (omleta) se rumeneste frumos pe ambele parti.

Se scoate omleta pe o farfurie si se taie in bucatele.

Se adauga bucatile de omleta in supa care clocoteste si se mai fierbe totul 3-4 minute, dupa care se adauga restul de marar tocat, se opreste focul si se acopera cu capacul.

Intr-un bol, smantana se bate cu 2-3 linguri de apa rece si cu galbenusul. Se adauga usturoiul tocat si se omogenizeaza totul. Se toarna in amestecul de smantana si galbenus 1 polonic de zeama fierbinte, se omogenizeaza apoi se toarna in oala cu supa, amestecand de cateva ori si supa e gata.

Se mananca supa de spanac cu mare pofta, dupa ce fiecare si-o inacreste in farfurie cu putin otet (dupa gust).
Toate drepturile rezervate http://www.retetecalamama.ro, Laura Laurentiu

Articol recomandat de retetecalamama.ro