contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tarta Cu Piersici Si Crema Cu Aroma De Trandafiri

articol scris de oanams blog Ce mancam NOI

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Şi brusc, aşa … mi-a revenit cheful de a scrie aici … dar era important să postez reţeta asta … mi-a ieşit o minunăţie :) .

De cum am văzut piersicile alea frumoase, mi-a aparut în cap imaginea unei tarte frumoase … era doar o imagine, nu aveam idee ce să mai conţină în afară de piersici, dar m-am lămurit pe parcurs.

M-am apucat să fac un aluat de tartă (sau Pate Brisee, cum îi mai zice). Recunosc că e prima oară când fac aşa ceva, trăiam cu impresia că e o chestie foarte grea, care implică frământat şi frământat şi frământat şi … ). Însă e destul de simplu.

Am „aruncat” în robotul de bucătarie următoarele:

-       250 gr margarină taiată cubuleţe – e bine şi unt, dar nu aveam în casă şi nu aveam nici chef să mă duc să cumpăr

-       350 gr faină

-       ½ lg sare

-       1 Lg zahăr

-       100 ml apă (de preferat rece)

Am mixat ingredientele până s-au omogenizat; aluatul obţinut l-am învelit în folie transparentă şi l-am pus la frigider; trebuie să stea cel puţin 45 de minute până îl putem folosi.

M-am apucat să pregătesc o cremă şi am pregătit următoarele ingrediente:

-       ½ litru lapte

-       3 gălbenuşuri

-       150 gr zahăr

-       4 Lg faină

-       esenţă de trandafiri

Jumătate din cantitatea de lapte am amestecat-o (cu telul) bine de tot cu faina. Am adăugat deasupra gălbenuşurile si am omogenizat tot smestecul.

Într-o crăticioară, pe foc, am pus restul de lapte şi zahărul; când s-a topit zahărul am adăugat laptele dulce, foarte încet, câte o lingură pe rând, peste cealaltă compoziţie, amestecând continuu cu un tel.

Am pus din nou crema pe foc mic, şi amestecând continuu, am asteptat până s-a îngroşat; nu durează mult, în 3-4 minute este gata. La final am adaugat esenţa de trandafiri si am mai amestecat niţel; am acoperit crăticioara cu capacul (sa nu facă crustă crema) şi am lasat-o să se răcească; am lasat-o vreo 15 minute la temperatura camerei, însă pe urmă n-am mai avut răbdare şi am pus-o la frigider :) .

Am scos aluatul de tartă de la frigider şi l-am împărţit în 2; jumătate am pus-o la congelator – poate sta până la 4-5 săptămâni, deja mă gândesc ce compoziţie să folosesc pentru următoarea tartă :) . Am pus jumătate la congelator pentru că mi-a iesit prea multă compoziţie pentru tava mea de tartă – am o tavă cu ~25 cm diametru.

Jumătatea de aluat rămasă – am întins-o frumos în tavă şi a înţepat-o bine cu furculiţa, să nu se umfle. Am pus-o la cuptor, la 175 de grade, pentru vreo 20-25 de minute. Am oprit cuptorul şi am mai lasat tava în cuptor înca vreo 15 minute, timp în care m-am ocupat de piersici.

Am tăiat feliuţe subţiri vreo 4 piersici. Le-am pus într-o tigaie, pe foc, şi am adăugat peste ele 3 Lg zahăr. Am învârtit un pic piersicile, iar când zahărul a început să se topească, am stropit totul cu 20-30 ml cognac; am mai lasat pe foc câteva minute, amestecând foarte foarte uşor, ca să nu „stric” feliuţele de piersică.

Am scos aluatul din cuptor şi l-am lăsat să se racească un pic; am umplut tarta cu crema de trandafiri şi am pus pe deasupra piersicile; am decorat cu mentă proaspătă; recunosc că iniţial am pus menta mai mult de decor, însă am constatat că s-a îmbinat de minune cu restul aromelor.

Nu m-am gândit iniţial că o să pun reţeta aici, aşa că nu am făcut poze pe parcursul întregii reţete, nu am decâ o singura poză de „final” …

Poftă bună!!!

OMS_6204-copy