contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cappuccino Pentru Bucatar Curajos

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Eu nu mai facusem tort de o gramada de vreme, nici macar de sarbatori, ca au fost destule savarine, amandine si alte dintr-astea si am zis ca ne limitam la ele. Tortul Paulei, ca si combinatie de blat - crema, a fost neasteptat de gustos. S-au potrivit intre ele la fix si deja mi-e clar ca o sa-l refac, probabil cu ceva schimbari. In orice caz, cu mai multa crema, ca e foarte faina. Tortul l-am facut pentru Bucatar Curajos, ocazie cu care gatim lunar "ceva dulce" si "ceva sarat" dupa retetele alese de bloggerii ce gazduiesc provocarea in luna respectiva.
La tortul asta, fata de reteta originala, am micsorat cantitatea de zahar din blat si l-am insiropat cu cafea, noua ne plac torturile mai "siropoase". Am facut bine, cred ca si de asta mi-a placut asa mult, datorita contrastului de dulce-amarui dintre crema si blat, plus ca are si aroma pronuntata de cafea. Vedeti la Paula reteta de baza, adaptati sau nu, dupa voie :).
Pentru blat, am folosit: 100 g de unt, 100 g de zahar, 3 oua, 50 ml lapte, 175 g faina, 50 g cacao, 1/2 plic praf de copt, 1/2 lingurita sare, 6 linguri de cafea fierbinte, 1/2 lg-ta de scortisoara. Untul l-am mixat bine cu zaharul, am adaugat ouale, mixand dupa fiecare. Am "cernut" faina amestecata cu praful de copt, sarea, scortisoara si cele 50 g de cacao peste amestecul de unt si oua, am mixat alternand cu laptele, iar la final am adaugat cafeaua. Acuma, greseala mea a fost ca am copt blatul intr-o forma prea mica pentru el si mi-a crescut neuniform, a facut o "burta" pe care, desigur, am eliminat-o. Alfel, foarte bun la gust.
Pentru crema: 100 g ciocolata alba, 200 g smantana dulce pt. frisca, 1 lg-ra de cafea, 1 lg-ta esenta de vanilie. Am topit ciocolata cu 100 ml de smantana dulce si am dat-o la frigider pana s-a intarit. Am mixat apoi pana a devenit o crema densa si untoasa, in care am incorporat lejer frisca batuta din smantana ramasa. Am adaugat si cafeaua, esenta de vanilie si am umplut tortul cu jumatate din cantitatea de crema. Restul de crema a stationat la frigider peste noapte, impreuna cu tortul. L-am ornat (vorba vine :)) a doua zi, l-am "arat" dupa cum se vede si l-am pudrat cu cacao. Una peste alta, e o prajitura foarte buna, merita probata. Duminica faina!