contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Crema De Iaurt Si Capsuni

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Desi postez cu intirziere, tortul din "poveste" are legatura cu sarbatoarea Floriilor cind, in familia noastra, sarbatorim mai multi membri: ginere, nepoate si - nu in cele din urma - pe mine.
Inspirata de minunatia naturii ce isi etala bogatia pastelata a florilor - un spectacol fin asa cum numai naturii ii poate reusi, am pus gind rau unei umpluturi delicate de iaurt adaugindu-i o aroma gingasa de capsuni.
Ca si cum nu era deajuns, dansul gratios al albinutelor in jurul buchetelor parfumate mi-au dat ideea de a indulci crema cu miere chihlimbarie, spre deliciul familiei, obligind consumatorii la eliberarea exclamatiilor admirative.
Un desert reusit, un cadou excelent pentru toti sarbatoritii zilei.



Voi scrie mai jos reteta recomandind-o cu multa caldura tuturor celor ce vor sa incerce ceva usor, gustos si mai ales sanatos, fara E-urile ce vin la pachet cu prajiturile din comert.
Ingrediente:
Blat:
- 7 oua
- 210 grame zahar tos
- 210 grame faina
Crema:
- 2 x 125 grame iaurt gras (eu folosesc iaurtul grecesc foarte scurs cu 10% grasimi, Olympus)
- 200 grame miere de albine (miere de salcim - in cazul meu)
- 10 - 12 capsuni
- 1 plic gelatina Dr. Oetker
- 200 ml smintina de separator
Sirop:
- o cana zahar tos
- o cana apa
- o lingurita esenta de vanilie
Pentru decorare:
- 200 ml smintina de separator
- 1 plic zahar pudra vanilat Dr. Oetker
- capsuni - dupa preferinta
Realizarea blatului este - dupa parerea mea - extrem de simpla.
Pentru reusita insa este obligatoriu sa se respecte anumite conditii.
O prima conditie, toate ingredientele vor fi pastrate la temperatura camerei inainte de utilizare.
Intii se separa galbenusurile de albus. Albusurile se bat spuma tare.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul pina se transforma intr-o crema deschisa la culoare si isi dubleaza volumul.
Se adauga treptat crema obtinuta din galbenusuri peste spuma de albus amestecind incet de jos in sus - a doua conditie - pina la incorporarea completa procedind astfel pina adaugam toata crema pastrind volumul de aer din albus.
Procedam in acelasi fel adaugind faina proaspat cernuta - a treia conditie - amestecind continuu ca sa nu se faca cocoloase.
Turnam compozitia intr-o tava cu inel detasabil, scuturam usor ca sa eliminam golurile din amestec, nivelam, apoi introducem in cuptor la o temperatura de 200 grade Celsius si coacem pina ce aluatul se desprinde singur de pe margini (maxim 40 de minute).
Nu deschidem usa cuptorului in primul sfert de ora - a patra conditie, ca sa nu se lase blatul.
Va fi gata cind va capata o culoare aurie, moment in care vom inchide focul lasind tava in cuptor cu usa intredeschisa - a cincea conditie. Blatul se va raci o data cu cuptorul, evitind in acest fel socul de temperatura care ar duce la caderea blatului.
Intre timp pregatim crema.
Turnam continutul celor doua cutii de iaurt intr-un vas.

Adaugam mierea de albine si amestecam pentru omogenizare.
Spalam capsunele si le uscam usor cu hirtie absorbanta apoi le taiem sub forma de bastonase subtiri. Incorporam fructele tocate in crema de iaurt amestecind usor.
Punem continutul unui plic de gelatina intr-un pahar si adaugam sase linguri de apa pentru inmuiere. Dupa citeva minute scufundam paharul intr-un vas cu apa fierbinte amestecind energic pina se dizolva complet apoi turnam continutul peste compozitia de iaurt.
ATENTIE! Crema de iaurt nu trebuie sa fie rece, de la frigider, atunci cind turnam gelatina, pentru ca se va produce o inchegare instant a acesteia in momentul turnarii, ducind la compromiterea cremei.
Din 400 ml smintina de separator si un plic de zahar pudra vanilat Dr Oetker realizam cantitatea de frisca necesara atit pentru crema cit si pentru ornare.
Adaugam jumatate din cantitatea obtinuta peste crema de iaurt amestecind usor cu o spatula de jos in sus dind volum cremei.
Omogenizam si lasam deoparte pina pregatim asamblarea prajiturii.
Preparam un sirop amestecind intr-un vas o cana de zahar cu o cana de apa adaugind si o lingurita de esenta de vanilie, pe care il vom  fierbe citeva minute.
Taiem in trei felii blatul obtinut, utilizind un cutit cu lama lunga.
Folosind tava in care am copt blatul, pe care in prealabil o captusim cu folie alimentara, procedam la asamblarea tortului.
Asezam prima felie de blat insiropind-o cu o treime din cantitatea de sirop. Turnam deasupra jumatate din crema de iaurt si nivelam pe toata suprafata.
Acoperim cu cea de a doua felie insiropind-o ca mai sus apoi turnam restul cremei distribuind-o uniform pe toata suprafata.
Punem capac cea de a treia felie, insiropam cu restul de sirop, apoi acoperim cu marginile foliei si punem prajitura in frigider pentru citeva ore (eu am lasat-o peste noapte).
Cind prajitura s-a legat o scoatem din forma indepartind folia in care a fost infasurata apoi procedam la decorare dupa preferinta. Eu am folosit jumatate din cantitatea de frisca pregatita in prealabil pentru a imbraca tortul apoi am adaugat in restul citiva stropi de sirop de capsuni colorind-o usor, dupa care, utilizind un posh, am ornat delicat suprafata tortului.
Pentru efect am completat cu citeva capsuni proaspete.




Nu ezitati sa pregatiti acest desert.
Reteta garantata, cu efect sigur.