contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Dulce De Leche Si Lamaie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un tort fin,aromat si dulce-acrisor  .Contrastul dintre dulceata si aroma de caramea cu lapte a dulcelui de leche si a cremei de lamaie este  extrem de placut .Eu am avut dulce de leche primit din Chile, de la prietenul Catalin,dar el se poate face foarte usor in casa.L-am facut mai demult dupa reteta Liei ,pe care am sa v-o dau la sfarsitul postarii si a iesit foarte bine.
INGREDIENTE :
ptr.blat :
-3 oua
-60g faina
-60 g zahar
-1 lg praf de copt cu sofran(se poate si simplu)
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
strat 1:
-1 ceasca dulce de leche
strat 2:
-3 oua
-200 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat sau o pastaie de vanilie
-100 ml zeama de lamaie
-coaja rasa de la 2 lamai
-4 foi de gelatina
-300 ml frisca
-esenta de rom dupa gust


MOD DE PREPARARE :
blatul :
-se bat albusurile spuma,se adauga zaharul in ploaie,zaharul vanilat, apoi galbenusurile unul cate unul si la sfarsit faina cernuta impreuna cu praful de copt
-se pune in forma tapetata  pe fund cu hartie de copt si se coace la foc mediu,aprox 20 de minute,sau pana trece proba scobitorii.Se lasa apoi la racit.Dupa ce s-a racit,asezam blatul pe farfuria in care vom servi tortul ,punem primul de strat,de dulce de leche si-l inconjuram cu un inel reglabil pentru torturi.
crema:
Crema se face la bain marie : cele 3 oua amestecate cu zaharul ,zaharul vanilat,zeama de la o lamaie si gelatina (inmuiata in prealabil vreo 15 minute in apa rece) se fierb,amestecand continuu,pana ce se leaga crema,lingura ramanand glasata 
-se adauga coaja rasa de la 2 lamai si se da la rece
-dupa ce s-a racit, se adauga pe rand frisca batuta si romul apoi se pune crema peste stratul de dulce de leche si se da la rece pana se intareste bine crema.
-dupa ce s-a intarit se scoate inelul reglabil si se orneaza dupa preferinta.
Si pentru ca dulce de leche nu se gaseste in Romania,iata o varianta de a-l face in casa,reteta Liei :
Din cantitatile astea va iese cam o cana de dulce de leche (400g)
-1000 ml lapte integral,minim 3,5% grasime
-250 - 300 g zahar
-putina sare
-un varf de cutit bicarbonat de sodiu
Se pun toate ingredinetele intr-o cratita incapatoare si daca se poate antiaderenta.Spun incapatoare,pentru ca intr-o prima faza,amestecul isi va tripla volumul.
Punem pe foc si amestecam mereu pana se dizolva zaharul si incepe sa fiarba,la inceput va fierbe mai violent si isi va tripla volumul.In monentul asta facem focul minim si lasam sa fiarba incet aprox 1.5-2 ore.Dupa aceasta etapa nu mai este necesar sa amestecam.Timpul de fierbere depinde de cat de tare vrem sa se caramelizeze si cat de consistenta vrem sa fie.Trebuie sa tineti seama de faptul ca in momentul in care se raceste, crema se va intari,asa ca ea trebuie sa fie relativ lichida cand terminam fierberea.Puteti face proba cu picatura,exacta ca la dulceata.
Turnati crema obtinuta intr-un borcan cu capac si puteti sa o pastrati la frigider.




Pofta buna!