contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cu Flori De Ciocolata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Am facut acest tort ca si scuza pentru florile de ciocolata pe care vroiam sa le fac de mult. Am stat foarte mult timp pe net sa caut modalitati simple de a face flori de ciocolata pentru decorat prajituri si torturi, iar dupa lungi cautari am descoperit site-ul How to cook that unde Ann Reardon explica foarte detaliat, cum se pot face diferite prajiturele, bomboane si tot felul de decoratiuni din ciocolata. In cazul de fata am invatat cum sa folosesc ciocolata topita si sa o transform in floricele. Voi mai reveni la acest site cand ma voi hotari sa fac diferite sortimente de bomboane de ciocolata... dar asta e pentru alta ocazie.
     Blatul si crema sunt inspirate de Laura Adamache, tortul ei mi-a placut maxim si am zis ca trebuie sa-l incerc (ca sa fim sinceri nu am urmat reteta pas cu pas, dar a iesit asa cum a promis Laura "gustos si parfumat").

Ingrediente blat (tava 20*30cm):
  • 250ml apa calduta
  • 150g zahar granulat
  • 100g zahar brun (sau chiar brut, nerafinat, are un gust mai intens)
  • 2 oua
  • 120g unt
  • 20g cacao
  • 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 200g faina
  • 3/4 plic de praf de copt
  • un praf de sare
Ingrediente crema de ciocolata alba:
  • 180g ciocolata alba de buna calitate (trebuie sa fie galbuie; nu folositi ciocolata de menaj)
  • 70ml cafea neagra tare
  • 200ml smantana grasa pentru frisca (35% grasime)
Ingrediente sirop:
  • 400ml apa
  • 200g zahar
  • 1 lingura de extract natural de vanilie
Ingrediente decor:
  •  350-400g ciocolata alba pentru a imbraca tortul
  • 200-300g ciocolata alba pentru petale decor si floare
  • 150g ciocolata neagra pentru cea de-a doua floare
  • 250g coacaze rosii pentru decor

     Se face blatul de cacao: se amesteca intr-o craticioara apa, zahar, unt, cacao si bicarbonat si se un pe foc amestecand incontinuu pana cand toate ingredientele se omogenizeaza intr-un sirop ingrosat. Cand ajunge la punctul de fierbere se stinge focul si se lasa la racit. Se mixeaza ouale cu sare pana cand se transforma intr-o spuma deschisa la culoare. Se adauga siropul incet in timp ce mixati. Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza si ea (s-ar putea sa formeze cocoloase, ar fi de preferat sa mixati bine pana cand se sparg toate bulele de faina).
     Ungeti o tava 20x30cm cu unt si cu folie de pergament si puneti aluatul, apoi, dati la cuptorul pereincalzit la 170 grade timp de 30-40 min sau pana cand o scobitoare infipta in diferite locuri din blat iese curata. Se stinge focul si se lasa sa se raceasca 10-15 minute in cuptor, dupa care se scoate blatul din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Dupa ce s-a racit complet l-am taiat pe din doua si fiecare jumatate am sectionat-o pe din doua din nou, pe orizontala.


     Crema se face topind ciocolata alba pe bain-marie (va sugerez sa o rupeti in bucatele foarte mici pentru a se topi uniform), se adauga cafeaua tare si fierbinte. Se obtine o crema densa la care se adauga smantana rece nemixata. Se amesteca putin si se pune la frigider 3-4 ore, sau la congelator cam o ora (daca va grabiti).


     Dupa ce scoateti crema din congelator (in continuare va fi foarte apoasa, dar nu va faceti probleme) se mixeaza la putere maxima timp de 4-5 min pana cand se ingroasa si devine aerata.
     Se face si siropul punant pe foc apa zahar si vanilie (de preferat vanilia sa nu o dati in clocot, ci se adauga dupa ce ati oprit focul).
     Se asambleaza tortul : se pune un strat de blat pe un platou dreptunghiular (eu nu am avut :( asa ca am pus pe un fund de lemn pe care il folosesc numai pentru fructe si dulciuri) se adauga cateva linguri pline de crema si se intinde cu spatele lingurii sau cu un cutit spatula si se repeta aceeasi schema cu toate etajele tortului. De retinut ca se pastreaza blatul de jos (pe care il asezati cu fata taiata in jos) pentru ultimul etaj al tortului. Pentru ultimul strat nu va trebuie crema pentru ca va fi acoperit cu decoratiuni de ciocolata, asadar va trebui sa impartiti crema in 3 parti egale. Si totusi v-as sugera sa pastrati 2 linguri de crema pentru a unge lateralele tortului (ciocolata alba trebuie sa adere si ea la ceva, nu?).


     Daca v-ati hotarat sa faceti blatul si crema in avans, ei bine, v-ati gandit foarte bine... acum facem florile de ciocolata. Intai si intai se topeste ciocolata, pe bain-marie sau la microunde, cum va place, dar trebuie sa retineti un aspect: ciocolata se dezintegreaza la temperaturi foarte ridicate, adica nu se mai intareste dupa ce ii dati o forma. Iata aici un filmulet extrem de interesant despre cum se comporta ciocolata la topire (cu multumiri lui Ann Reardon).

      

     Se pune ciocolata topita intr-o punga, se taie foarte putin dintr-un colt si se pun gramajoare de ciocolata pe o fasie de pergament. Se acopera cu alta fasie de pergament si se intinde putin cu degetul. Se indeparteaza hartie de deasupra cu un gest rapid, si ambele foi cu petale se pun la congelator 5 min (temperatura extrema va indoi petala formata si va avea un aspect valurit).






     Se pune un guguluf de ciocolata de o foita de pergament, se face un cerculet din servetel (puteti sa folositi o forma de taiat biscuiti in forma rotunda, dar eu am preferat un servetel pentru ca nu e foarte inalt). 


     Am inceput sa asez 4 petale mai mari de ciocolata, am adaugat apoi alt guguluf in centru, am adaugat alte 3-4 petale mijlocii, am mai adaugat un guguluf de ciocolata, apoi inca 2 petale mai mici (cautatile pe cele mai ondulate). Pentru ca eu nu am mijloacele tehnice, o s-o las pe Ann Reardon sa va explice mai bine:




     Iata ce mi-a iesit mie:

     Nu puteam sa va spun la revedere pana nu va postam si o poza din sectiune (trebuie sa recunosc ca mai trebuia crema, deci daca ati dubla cantitatile nu ar fi rau, si inca o problema la care mai lucrez: nu stiu sa tai un blat in sectiune... mereu imi aluneca lama cutitului si tai stramb). Eu totusi sper sa va incante vizual, si daca il incercati, sa va satisfaca si papilele.

     Pana data aviatoare va salut, va doresc o primavara timpurie plina de culoare si veselie si... S'aveti pofta!!!