contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Cub De Gheata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De ziua cumnatului meu am facut acest tort... L-am vazut la Ariana sub aceasta denumire (nu stiu de ce ii zice asa) sim-a impresionat prin simplitate si eleganta.... La crema am facut o modificare: crema de la tortul Arianei este cu 2 plicuri de budinca de vanilie.. eu am preferat sa fac crema de vanilie (ai mei nu vor prafurile de la plicuri- daca le folosesc, prefer sa nu le zic... dar nu a fost cazul si aici).. A.. si am facut sirop de zahar ars...
Am sa scriu reteta Arianei aici (multumesc de reteta)
Ingrediente pentru blat:
  • 4 oua
  • 120gr zahar tos
  • 1 plic praf copt
  • 70gr cacao
  • 80 gr faina
Ingrediente pentru crema:
  • 2 plicuri budinca vanilie
  • 1 litru lapte pentru preparat budinca
  • 250gr zahar tos pentru budinca
  • 220gr unt
  • 120 zahar pudra pentru frecat untul
Siropul:
  • 150ml apa
  • 1 fiola esenta rom
  • 3 linguri zahar
Pentru ornat:
  • 400ml frisca lichida
  • bombonele argintii
Mod de preparare:
Faina se amesteca cu praful de copt si cacaoa.
Ouale se separa,albusurile se bat spuma dupa care se adauga zaharul si se mixeaza pana se intareste.
Galbenusurile se mixeaza putin dupa care se adauga peste albusuri si se mixeaza in continuare,se adauga si faina in ploaie si se amesteca bine pana la omogenizare.
Compozitia rezultata se toarna intr-o tava si se introduce in cuptorul incins in prealabil,se coace aproximativ 30 minute.
Budinca se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Eu nu am mai frecat untul cu zahar pudra...am adaugat direct untul in budinca dupa ce aceasta s-a ingrosat si am amestecat pana s-a topit.
Frisca se bate spuma pana se intareste,se mai adauga zahar daca este cazul.
Siropul se prepara din apa cu zahar si esenta de rom...eu am facut mai mult sirop pentru ca imi plac prajiturile mai insiropate.
Blatul racit se insiropeaza,se adauga budinca si se uniformizeaza,se lasa sa se racoreasca dupa care se adauga si frisca care se niveleaza frumos.
Cu ajutorul unei furculite trasam modele.
Ornam cu bombonele,ciocolata rasa sau cacao.
Modificarile mele:
Crema de vanilie (de la eclere) in loc de crema din reteta de mai sus:
Pt crema de vanilie:
- 400 ml lapte
-3 linguri amidon
- 5 linguri zahar
- vanilie
- coaja rasa citrice
- 2 oua
- 3 linguri unt
Se dizolva amidonul in lapte rece, cat sa nu aibe cocoloase.
Se pune laptele, amidonul dizolvat, ouale, zaharul intr-o craticioara la foc mediu si se amesteca tot timpul pana crema incepe sa fiarba. De la primul bulbuc se fierbe exact 1 min. Se ia de pe foc si se adauga aromele, se lasa la racit.
Untul se freaca cu mixerul bine si se adauga apoi crema fiarta treptat, pana se omogenizeaza.
Pt crema de sampanie se foloseste reteta de la rulada cu crema de sampanie.
Am folosit sirop de zahar ars ... reteta aici!