contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Ciocolata Cu Crema De Lapte

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




Va doresc o saptamana minunata si va invit la o feliuta mega DELICIOASA de tort.



Ingrediente: (20 cm diametru)

Pentru pandispanul de ciocolata:
 200 gr ciocolata neagra cu minim 50% cacao
50 gr unt
30 ml ulei de floarea soarelui
75 ml frisca lichida indulcita
3 oua
75 gr zahar
140 gr faina
3/4 plic praf de copt
un praf de sare
Pentru crema de lapte:
750 ml lapte
200 gr zahar
90 gr faina
20 gr amidon de porumb
150 ml frisca lichida indulcita
esenta de vanilie
Pentru siropul caramel: 
5 linguri zahar brun
200 ml apa fierbinte
1-2 linguri brandy (optional)
Pentru crocantul de alune: 
120 gr alune de padure prajite (eu am folosit nuci)
75 gr zahar brun
2 linguri apa calda
Mod de preparare: 
Pentru pandispanul de ciocolata procedam astfel: punem intr-o cratita, la foc mic, ciocolata rupta bucatele, untul, frisca lichida si uleiul. Amestecam continuu pana cand ciocolata s-a topit complet, apoi dam deoparte si lasam compozitia sa se raceasca complet.
Separam albusurile de galbenusuri, mixand galbenusurile impreuna cu zaharul pana cand se deschid la culoare si ajung sa-si tripleze volumul. In alt vas, mixam albusurile amestecate cu praful de sare, pana se intaresc.
Peste galbenusuri adaugam crema de ciocolata si mixam usor pana se omogenizeaza. Adaugam apoi treptat faina cernuta care a fost amestecata in prealabil cu praful de copt, amestecand usor de jos in sus. La urma folosindu-ne de o spatula, incorporam cu mare grija albusurile batute spuma.
Compozitia rezultata o adaugam intr-o forma rotunda unsa in prealabil cu unt si tapetata cu faina. Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru aproximativ 30-35 minute. Facem testul cu scobitoarea. Lasam blatul sa se racoresca putin in tava, dupa care il scoatem pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit complet il taiem pe orizontala in trei foi.
Crema de lapte o preparam astfel: intr-un bol amestecam zaharul, faina si amidonul. Mixul obtinut il rasturnam intr-o cratita incapatoare, apoi turnam treptat laptele si amestecam usor cu un tel ca sa nu se formeze cocoloase. Punem cratita la foc mic, amestecand continuu si fierbem cca 10 minute pana cand crema se ingroasa. Dam cratita deaoparte, acoperim suprafata cremei cu o folie alimentara si o lasam sa se raceasca complet. Separat batem frisca bat si o incorporam in crema racita, folosind mixerul la o viteza mica.
Pentru a face siropul caramel, punem zaharul intr-o cratita la foc mic. Cand zaharul este complet topit adaugam apa fierbinte. Lasam sa fiarba pana cand zaharul se topeste din nou. Adaugam brandy-ul si lasam siropul sa se racesca complet.


Crocantul de alune il preparam astfel: maruntim alunele in robot sau le tocam cu cutitul in bucatele potrivite. Le punem intr-o cratita antiaderenta unde le amestecm cu zaharul si apa calda. Punem tigaia pe foc mic si amestecam continuu pana cand zaharul se caramelizeaza si alunele devin aurii. Punem crocantul pe o hartie de copt  si il lasam sa se racesca complet. Cand s-a racit il putem marunti cu ajutorul robotului sau il rupem usor cu mana.


Intre timp insiropam foile de pandispan, dupa care asamblam tortul: punem prima foaie insiropata in forma detasabila, apoi adaugam un strat generos de crema. Peste crema asezam a doua foaie insiropata si peste aceasta inca un strat generos de crema. Incheiem cu ultima foaie de pandispan, acoperim cu o folie deasupra si dam tortul pentru doua-trei ore la frigider (crema ramasa o punem la frigider). Scoatem cu grija tortul din forma detasabila si il imbracam cu restul de crema, apoi il tapetam cu crocantul de alune. Il servim imediat sau dupa cateva ore de stat la rece.






Multumesc pentru reteta Laurei !