contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Mere

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
DSC02775
Probabil toata lumea stie sa faca un tort de mere; eu l-am pregatit special pentru provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie". Il fac dupa metoda maica-mii.
DSC02780
Ingrediente:
mere (am folosit vreo 12 bucati),
150 g unt,
150-200 g zahar,
dulceata/gem,
5 oua,
150 g zahar,
150 g faina,
esenta de vanilie,
un praf de sare.
Mai intai ies in curte la "vanatoare" de mere. Folosesc mere cazute din copac, din trei motive: si ele trebuie valorificate; scap de echilibristica prin copaci; daca le culeg de jos nu aplecandu-ma ci indoind genunchii, intr-o gratioasa genuflexiune, lucrez si vreo doi muschi.
DSC02793
Dupa ce termin cu gimnastica ma apuc de mere: le spal, le curat de coaja, le scobesc.
Ung cu unt oala in care voi coace tortul. Presar cateva linguri de zahar si incep sa asez frumos merele scobite.
DSC02767
Pentru a le umple desfac un borcan cu gem de zmeura. Folositi orice dulceata doriti; mie imi place mult dulceata de cirese amare albe, merge excelent la acest tort. Presar peste mere si restul de zahar si strecor printre ele untul ramas, taiat cubulete/aschii/etc... :)
DSC02745
Introduc oala cu mere in cuptorul preincalzit.
Pregatesc si blatul, dupa metoda deja consacrata a Laurei Adamache: mixez ouale impreuna cu zaharul, esenta si sarea timp de 20-25 de minute, dupa care incorporez faina cernuta, amestecand usor de jos in sus, cu o lingura de lemn.
Scot oala din cuptor; intre timp merele s-au copt, untul si zaharul s-au topit, transformandu-se intr-un delicios sirop (daca las merele prea mult la copt, siropul scade, asa ca am grija sa urmaresc din cand in cand ce se intampla in cuptor).
Torn compozitia de blat peste mere si introduc iar oala in cuptor (cca 25-30 de minute, la 180 de grade). Fac rapid un test al scobitorii sa verific blatul.
E gata, deci scot oala din cuptor, asez deasupra un platou si cu acea miscare indelung studiata, despre care am mai vorbit si aici :)) rastorn tortul pe platou.
Voila!
DSC02771
Il puteti asezona cu frisca, dar eu nu am facut-o, la cat de frumos arata merele caramelizate...
DSC02773
Va servesc cu o feliuta :)
DSC02781
Inca un detaliu...
DSC02785
Gatiti cu mere sau cu hrean? Va astept la "Dulce Romanie"...