contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort De Mure

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aseara am prajiturit un tort cu mousse de mure si cu sirop de zmeura pentru prietenii nostri din Italia. Desi era un tort mare si musafirii putini, a mai ramas doar un sfert din el, asa pentru cine se mai anunta azi in vizita :)

Ingrediente:
- blat de negresa (fara cacao): 250 g zahar, un pachet de unt, 200 ml lapte, 5 oua, coaja de lamaie, 15 linguri de faina, un pachetel de praf de copt, un pachetel de zahar vanilat.
- crema si frisca: 200 ml smantana grasa, 200 ml frisca lichida, 100 g unt, 200 g mure, 4-5 linguri de zahar pudra, zeama de la o jumatate de lamaie, coaja de lamaie, 100 ml sirop de zmeura.
- decor si glazura: o mana de mure, un pachetel de gelatina, 100 ml sirop de zmeura, 2 linguri de zahar tos, 100 ml apa.
- sirop: zeama de lamaie, sirop de zmeura in parti egale, cantitatea dupa dorinta.
Metoda
Mai intai se da foc la cuptor. Intr-un vas mai mare  se pun untul, laptele si zaharul cu zaharul vanilat la fiert pe foc mic, amestecand din timp in timp. Ouale se separa si se bat albusurile spuma tare. Bezeaua se da la frigider. Cand compozitia de pe foc este omogena, cu zaharul dizolvat complet, se inchide focul si se lasa sa se racoreasca intr-un vas mai mare cu apa rece, sau in chiuveta. Cand este bine racorit, se adauga pe rand galbenusurile amestecand des cu o lingura, coaja de lamaie, apoi se toarna faina, praful de copt, si la urma albusurile spuma amestecand usor, de sus in jos. Compozitia se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si se lasa la cuptor la foc potrivit (cca 180 de grade) timp de 40 de minute sau pana trece testul scobitorii, apoi se lasa sa se racoreasca pe un gratar metalic.
Intre timp se face crema. Mai intai se dau prin blender murele spalate. Se lasa deoparte. Apoi untul, moale la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul pudra pana devine cremos si pufos. Se adauga frisca lichida si smantana si se mai mixeaza 1-2 minute pana se omogenizeaza perfect. 5-6 linguri din aceasta frisca foarte consistenta se scot deoparte pentru decor. In restul de crema de frisca se adauga putina coaja de lamaie, 2 lingurite de zeama de lamaie, 100 ml sirop de zmeura si murele date la blender. Coaja, zeama de lamaie si siropul de zmeura au rolul de a aromatiza tortul, pentru ca murele nu au nici un gust - cel putin ale mele nu aveau. Se mixeaza totul inca maxim 30 de secunde apoi crema se da la frigider.
Cand blatul este racorit, se taie pe orizontala in trei parti, fiecare blat se insiropeaza cu sirop  de zmeura si zeama de lamaie amestecate in cantitati egale (eu am folosit cca 300 ml sirop in total, pentru ca mi-a iesit crema destul de moale) si se umplu cu crema de mure acoperind si partea laterala tot cu crema. Frisca pusa deoparte se niveleaza cu o spatula pe deasupra tortului si peste frisca se pun murele pentru decor (date prin zahar tos, eventual).
Glazura se face topind pe foc mic zaharul in apa si in siropul de zmeura. Se da deoparte de pe foc apoi se adauga gelatina, amestecand des pana la dizolvarea ei completa. Se toarna acest gel pe deasupra tortului apoi se da la frigider cateva ore sau peste noapte.
Inainte de a va ura pofta buna, sa va spun ca siropul de zmeura a fost facut dintr-un kg de zmeura lasata cateva zile intr-o sticla mare de plastic, cu 1 kg de zahar, apoi strecurat siropul care a rezultat si care a devenit slab alcoolizat in acest timp. 

Este un tort foarte racoritor si fin.
Pofta buna!