contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Delicios "maria"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Acest tort este un amestec de arome care poate satisface aproape toate gusturile: vanilie, ciocolată şi frişcă, iar eu îl recomand cu căldură pentru masa de Paşte!
Pentru blat avem nevoie de: 8 ouă, 8 linguri zahăr, 8 linguri apă, 8 linguri făină şi 1 esenţă de vanilie.
Procedăm astfel:
- separăm ouăle (care neapărat trebuie să fie la temperatura camerei, iar dacă sunt de la frigider, le lăsăm 5 minute într-un vas cu apă călduţă) şi mixăm foarte bine albuşurile (până ce acestea se întăresc şi devin ca o bezea) cu un praf de sare, după care adăugăm treptat zahărul, până ce acesta se topeşte. Gălbenuşurile le amestecăm cu 8 linguri de apă, după care le adăugăm peste albuşurile bătute bine.
- încorporăm gălbenuşurile cu ajutorul unui tel, cu mişcări uşoare de jos în sus, pentru a pătrunde aerul. Adăugăm în final treptat şi făina (pe care o cernem în prealabil), amestecând la fel, de sus în jos, precum şi esenţa de vanilie. Dacă considerăm că compoziţia de blat nu este destul de pufoasă sau aerată, putem adăuga odată cu făina şi conţinutul unui plic de praf de copt.
- tapetăm cu hârtie de copt (sau o ungem cu ulei şi o tapetăm cu făină) o tavă rotundă şi coacem compoziţia la foc mic, în cuptorul încins bine în prealabil, aproximativ 55-60 minute, până ce dacă înfigem o scobitoare în blat, aceasta iese uscată.
Pentru crema din interior avem nevoie de:
1. 6 gălbenuşuri sau 3 ouă
2. 8 linguri zahăr
3. 1/4 l lapte
4. 1/2 l frişcă bătută
5. 1 plic gelatină.
Procedăm astfel:
- se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă laptele, iar amestecul obţinut se pune la foc mic, amestecând continuu. Când amestecul începe să se îngroaşe ca o smântână, se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit. Se adaugă şi gelatina dizolvată pe bain-marie. După ce crema s-a răcit bine, se adaugă 1/2 din cantitatea de frişcă. Se omogenizează şi se lasă la rece.
Crema pentru exterior:
1. 1 pachet unt sau margarină Unirea
2. 3 gălbenuşuri
3. 4-5 linguri zahăr pudră
4. 1 pachet cacao Dr. Oetker
5. 1 esenţă de rom.
Procedam astfel:
- untul sau margarina (moale, la temperatura camerei) se spumează bine cu zahărul, până ce acesta se topeşte. Se adauga esenţa de rom şi cacaoa, iar la final se adaugă gălbenuşurile unul cate unul, amestecând uşor cu o lingură pentru ca să nu se taie crema.
Daca vi se pare că este prea moale crema, puteţi adăuga şi 2-3 linguri de lapte praf, pentru consistenţă.
Cum montăm tortul:
Blatul de tort se taie în trei foi egale. Forma în care am copt blatul de tort o învelim în folie alimentară şi aşezăm prima foaie de blat, care se insiropează cu siropul unui compot (mai puteţi adăuga zahăr şi apă, pe foc, până ce obţineţi cantitatea dorită de sirop) - care poate fi de ananas, de piersici, de vişine sau de oricare alt fel preferaţi - după care se întindem 1/2 din cantitatea de cremă de interior, iar peste aceasta presărăm fructele din compot: ananas, piersici sau căpşuni, aşa cum am avut eu.

Procedăm la fel şi cu următoarea foaie de blat şi restul de cremă, aşezăm şi ultima foaie deasupra şi acoperim cu folie tortul. Îl dăm la frigider cel puţin 4-5 ore până ce se întăreşte crema (preferabil este să lăsăm tortul aşa peste noapte), după ce îl scoatem din folie, îl aşezăm pe un platou şi îl îmbrăcăm cu crema de exterior. Ornăm tortul cu restul de frişcă şi cu fructe, după cum preferăm.

Este un deliciu!

PAŞTE FERICIT TUTUROR!!!



Articol recomandat de ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com