contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Grenoblez Cu Cafea Si Nuca

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

O rețetă din seria numită de mine, ironic, "mofturi franțuzești". Un tort neașteptat de gustos pe care l-am făcut de Paște, în plus față de tradiționalele păști și cozonaci.

Ingrediente:
- blat: 5 ouă, 200 g zahar pudră, o fiolă de esență de rom, 200 g nuci măcinate, 150 g faină, un praf de copt.
- crema: un pachet de unt, 100 g zahar, 1 ou mare, 1 lingură de ness lichid foarte concentrat, 2 linguri de nuci măcinate, o mână de stafide, o linguriță rasă de cacao.
- sirop: 300 g zahar, 250 ml apă, esență de rom
Făina+nucile și aluatul final
Crema cu nuci si cea cu ness
Blatul: albusurile se bat spumă. Se lasă la rece. Gălbenușurile se mixează cu zaharul până devin albicioase. Se adaugă romul, nucile măcinate și făina cu praful de copt. Va rezulta un amestec tărișor pe care va trebui să-l amestecați cu 2 linguri din spuma de albuș ca să se mai lichefieze, ori să mai adăugați în el o ceașcă de lapte (cca 100 ml). După aceea încorporați și restul de albuș spumă, cu o lingură, amestecând ușor, de sus în jos. Aluatul se coace într-o formă de tort de mărime medie (23 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei, cca 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă apoi la rece în formă.
Crema: oul se bate ca pentru omletă și se adaugă zahărul după care vasul se pune pe foc mic sau la bain marie, amestecând mereu până când zahărul este topit. Se ia de pe foc.
Untul, la temperatura camerei, se mixează până devine cremos, apoi se adaugă în el câte puțin din compoziția de ou răcită. Atunci când crema este omogenizată, se pune ness-ul, câte puțin, mixând la viteză medie (3). Am pus deoparte o treime din cremă și am amestecat-o cu nucile măcinate, cacaoa și stafidele.
Siropul:  300 g zahăr se pun într-un ibric pe foc moale amestecând. Se vor forma câteva bile de zahăr ars, de culoarea mierii. Adăugați 250 ml apă și lăsați să fiarbă siropul până când tot zahărul este complet dizolvat. Când siropul este răcorit, aormați cu esență de rom.

Blatul l-am desprins încet de pe foaia de copt, apoi l-am tăiat în 3 pe orizontală. Am însiropat blaturile, le-am umplut cu crema cu nuci, apoi cu o parte din crema de ness, iar la urmă am îmbrăcat tot tortul în crema de ness rămasă.
Am decorat cu firimituri de ciocolată de la dr. Oetker și cu mărgeluțe decor.
Se poate servi după minim 4-5 ore de stat la rece.

Rețeta originală este mai jos; eu am adaptat-o pe alocuri, pentru că tortul era un blat întreg doar îmbrăcat în cremă. Și atât. :)

Dar a ieșit, cum spuneam, un tort neașteptat de gustos, având în vedere că nucile și ness-ul au cam același gust amărui. S-a mâncat cu mult înaintea cozonacilor și păștilor din care și azi mai avem niște rămășițe.

Poftă bună!