contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Tort Sublima

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal


Asta primavara  am facut minunatia asta de tort .
L-am botezat SUBLIMA .
Asa mi-a venit mie sa-i spun dupa ce l-am gustat :).
Cand o sa-l gustati si voi, veti vedea ca-si merita numele din plin ;).
Nu ma intind cu povesti, pentru ca am multe poze cu "procesul tehnologic" si ocup prea mult spatiu ;)
Mai intai ingredientele pentru blat :
- 15 linguri de faina 000
-10 linguri de zahar
-10 linguri de ulei din samburi de struguri  ( fie si de floarea soarelui, insa aveti grija sa nu miroase ! )
-20 de linguri de lapte
-2 oua medii
-3 linguri de cacao de buna calitate
-3 linguri de dulceata de coacaze negre ( in prima reteta , cea "originala " am folosit dulceata de coacaze, in cea de azi am pus dulceata de soc. Va spun care mi-a placut mai mult  :)
-jumatate de lingurita de bicarbonat.

 Se amesteca toate intr-un bol....

... apoi se coace blatul  in tava mare de la aragaz !!! - 15 minute la 180* .
Se lasa sa se raceasca complet. Il puteti coace de azi pe maine ;).
Si acum ingredientele pentru creme :
-500 g de piure de castane ( gata preparat sau puteti sa-l faceti voi, daca stiti ) eu mi-am adus din Ungaria .
-400 ml frisca UHT de la PILOS ( LIDL )
- 200g ciocolata 52 % cacao -FIN CARRE  (LIDL )
- o esenta de rom
- 2-3  linguri  linguri de zahar sau dupa gustul vostru
-3 linguri dulceata de coacaze negre ( eu azi am folosit de soc )
- 1 pachetel intaritor de frisca
Pana se raceste blatul se pot prepara cremele .
Mai intai topiti pe abur ,sau cum va pica mai bine , ciocolata impreuna cu 200 ml de  frisca .
Nu trebuie sa fiarba, e destul sa se topeasca ca s-o puteti omogeniza.

Cand  incepe sa se raceasca , adaugati dulceata, amestecati....apoi puneti crema ( care e de fapt un ganache)  la frigider.

Bateti  200 ml de frisca cu zaharul  si intaritorul pana se transforma in spuma .

Amestecati piureul de castane ( cel gata facut e indulcit deja ) cu jumatate  din cantitatea de frisca batuta si cu esenta de rom.

Din acest moment puteti trece la asamblarea tortului .
Decupati blatul si "tapetati " cu el peretii unei forme de chec, imbracata la randul ei in folie transparenta.


Puneti  apoi 1/2  din  crema de castane si "tencuiti " bine marginile blatului.

Mie mi-a ramas putina frisca si am adaugat-o peste crema de castane, dar nu e obligatoriu !!! In reteta "originala " {sa moara toti dusmanii :))) !!! }  n-am pus frisca .

Restul de piure de castane il amestecati usor cu crema de ciocolata, care trebuie sa fie bine racita...chiar sa inceapa sa se inchege.
Eu mi-am dat seama ca n-o sa-mi mai incapa toata crema de ciocolata, asa ca am amestecat doar 3/4 din cantitate cu piureul de castane, iar cu restul am facut un alt desert. O sa vi-l arat ;).
Completati cu crema astfel obtinuta pana se niveleaza cu blatul.
 Daca mai aveti suficient blat, puteti sa acoperi crema cu el..
Cand l-am facut pentru prima data, eu asa am procedat.
Azi l-am lasat simplu, deoarece mi-a iesit blatul  prea  gros si m-am gandit ca ajunge atat cat am pus :).

Acoperiti cu folia si dati la frigider.

Imi amintesc ca tortul meu a stat la frigider vreo doua zile pana l-am taiat.
Dar cred ca e suficient sa stea o noapte ( buna )  :).
Dupa ce se ingroasa crema de ciocolata, rasturnati tortul pe un platou.
Pudrati-l cu cacao din belsug si ornati-l dupa cum va place .
Eu l-am ornat cu trufe false, pe care le-am preparat din resturile de blat si creme . :)



Daca doriti puteti sa-i adaugati un mot de frisca batuta in momentul serviri ;) Daca aveti si niste caramel, cu atat mai bine :)

Va urez spor si bafta la preparare !
Daca nu aveti rabdare sa-l faceti, vi-l fac eu...doar sa ma anuntati ! :)
FITI BINECUVANTATI ! :)