contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Unt Aromat De Casa Si Crema De Branza

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am tot vazut pe bloguri untul asta si cum mie imi place ciobanitul de apartament, s-a potrivit cu ce aveam in frigider si l-am facut. Am avut o cutie de 1 l de smantana dulce (Dorna de 32%, always and forever) si 1 l de lapte, dar asta n-are legatura cu untul, ci cu branza. 

Practic, smantana dulce se bate cu mixerul pana scoatem untul din ea. Sau zerul, cum decideti. Mai intai devine frisca pufoasa, apoi se "taie" si la un moment dat o sa vedeti cum se separa lichidul de grasime. Aruncati lichidul de cate ori e nevoie, presati cu lingura untul ca sa iasa tot, pana il eliminati complet. Am amestecat untul cu sare grunjoasa, piper verde, cimbru uscat si putin chimen. Dupa aceea, l-am invelit in hartie, i-am mai pus un ambalaj de folie de aluminiu la exterior si l-am pus la frigider. E bestial. Zic sa faceti o prima tura din 500 - 600 ml de smantana, o cantitate mai mare nu-i foarte misto de batut cu mixerul. O versiune cu poze, aici.


Din lapte am facut branza dulce, pe care am pus-o la scurs si am mixat-o fin (cu mixerul vertical) cu smantana dulce, iar la final am sarat dupa gust. Smantana se adauga gradual, in functie de cum vreti sa fie consistenta. E cremoasa, dulceaga, grasuta si asa de buna! Ideea e de la Laura Adamache, am facut si varianta ei la un moment, dar mi-a iesit cam lichida, nu stiu de ce. Vedeti ce si cum la ea pe blog





In rest, I got stone, baking stone si multa paine la congelator, asa ca habar n-am cand o testez. Am facut si prima tura de socata, deloc dulce, foarte aromata si faina, doar ca daca tinea caldura, fermenta mai bine. Oricum e misto.