contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Vinul Rosu, Savoare Si Sanatate In Pahar

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Romanticii il prefera la o cina intima, restransa.  Francezii se lauda cu el, il servesc cu branzeturi care mai de care mai delicioase, de te lingi pe degete, si-ti dau lectie la capitolul lux si savoare. Iar medicii il recomanda pentru optimizarea sanatatii, in special a inimii.

Vinul, dar nu orice fel de vin, ci doar rosu, ascunde multe beneficii, beneficii pe care le culegi numai daca respecti o regula banala: moderatia. Adica, sa savurezi aceasta licoare cu parfum de ciorchine de struguri rosii, precum rubinul, stransi in toamna devreme, pe cand frunzele inca nu incep sa rugineasca, nu mai mult de paharul din mana-ti si, poate, inca unul la numar.

Flavonoide si resveratrol

Dincolo de culoarea sangerie, ce te farmeca ca intr-un descantec, vinul rosu iti aduce gustul dulce, parfumat pe buze, si te “blesteama” sa nu te mai  desparti nicicand de a sa savoare, sa vrei sa il mai gusti iar si iar, ca poate ii descoperi secretul. Sa descoperi a sa comoara: flavonoidele si resveratrolul.

Resveratrolul este “comoara” ascunsa din coaja strugurilor, ce previne formarea cheagurilor de sange, si creste nivelul colesterolului bun. Iar flavonoidele, alte rubine ascunse in chiorchine, ajuta la prevenirea cheagurilor si a formarii placilor pe peretii vaselor de sange.

Secretul bucatarie Mediteraneene

Dincolo de prospetimea fructelor, a legumelor, vegetalelor, bucataria Meditereaneana mai are o sursa de vitamine si minerale: vinul rosu. Pus mai mereu pe mesele impatimitilor dupa deliciile culinare meditaraneene, acestia se pot lauda si cu o inima tanara, ca la 20 de ani, cand ea te invata ce inseamna sa-ti zboare, sa simti ca plutesti usor ca un  norisor.

Multe studii vin sa ateste comoara ascunsa din vinul rosu. Consumat moderat, adica un pahar pe zi pentru dame, doua pentru domni, scade riscul atacului de cord la persoanele adulte, cu 30-50%. Si daca inima a fost cam nabadaioasa, v-a facut  sa suferiti,  v-a arat ce inseamna sa o neglijati, vinul rosu scade riscul bolilor de inima, in special atacul  de cord daca ati suferit in trecut unul.

Ca o rasplata, vinul rosu scade nivelul de colesterol rau (LDL), prevenind cheagurile de sange si reduc depozitele de grasimi din sange, ce fac atata rau. Pe de alta parte, creste nivelul de colesterol bun, HDL. Si, iata de ce, impatimitii dupa bucataria mediteraneana, ce se delecteaza frecvent cu vin rosu, nu au probleme cu inima. Au o inima tanara si au slabe sanse sa cunoasca suferintele unei inimi bolnave.

Licoare dulce, parfumata si trup de gazela

Un tablou inspirativ, nu? Insa, dincolo de parfumul luxuriant din paharul cristalin, vinul te vrajeste sa-l degusti iar si iar, ca o fata Morgana ce te conduce spre o falsa oaza.

Daca nu stii cealalta parte a descantecului, s-ar putea sa te tii dupa fata Morgana cautand la nesfarsit acea oaza. Nu trece de acea linie, nu bea mai mult de unu-doua pahare (un pahar pentru doamne, doua pe zi pentru domni) si te vei putea lauda cu un trup de gazela.Caci vinul este o calorie goala, iti poate schimba oricand silueta de gazela cu una babana. Pe de alta parte, cautarea neincetata dupa oaza falsa, adica pahare dupa pahare cu vin rosu, te poate invata lectia despre cancer.



Articol recomandat de stildeviatasanatos.wordpress.com