contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Vițel La Tavă Cu Piure De Cartofi și Păstârnac

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sunt momente în care ne dorim să gătim ceva mai deosebit, pe care, de regulă, nu prea poți să le faci în timpul săptămânii. Și asta pentru că, în general, nimeni nu are timp să stea 2-3 ore în bucătărie, după ce ajunge la 4 sau 5 acasă, după 8 ore de muncă, ca să gătească ceva „elaborat“. De aceea, sfârșiturile de săptămână sunt, în cazul nostru cel puțin, momentele când pregătim „ceva spectaculos“, cum ne place să spunem. Într-unul din week-end-urile trecute am preparat o delicioasă (zic eu, sic!) friptură de vițel, pe care am servit-o alături de un piure de cartofi și păstârnac.

Am spălat bine bucata de carne (aprox. 1 kg de pulpă de vițel), am uscat-o cu un șervet de hârtie și am crestat-o ușor. Am frecat-o apoi cu sare și piper și am pus-o la prăjit într-o tigaie în care am încins 3 linguri ulei de măsline în care am aruncat o crenguță de cimbru. Am lăsat carnea câte 4 minute pe fiecare parte, apoi am mutat-o cu totul într-o tavă, împreună cu o ceapă mare, 3 morcovi, 2 căței de usturoi, 2 mere (toate felii) și 3 căni de apă călduță. Am acoperit tava cu folie și am dat-o la cuptor, la foc potrivit, o oră și 15 minute. Am scos tava din cuptor, am dat folia jos, și am adăugat un pahar de vin alb și niște condimente, după gust (măghiran, mentă verde, ienibahar, cimbru). Am băgat din nou tava în cuptor, fără folie, pentru alte 30 de minute (pentru ultimele 5 minute, am dat focul mare).
Între timp, am curățat și tăiat cubulețe 5 cartofi medii și 2 rădăcini de păstârnac, pe care le-am pus la fiert cu puțină sare. După 25 de minute, am luat de pe foc, am scurs zeama (95%), am adăugat 50 grame de unt, 2 linguri de smântână, 100 ml de lapte și un praf de nucșoară, și am blenduit totul până am obținut un piure cremos.

Iar pentru că am avut și puțin timp, m-am jucat și la aranjamentul din farfurii, unde am „montat“ piureul în formă de inimă, adăugând apoi finuț feliile de friptură și câte 2 linguri din sosul de la friptură...