contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

3 Paini In 6-mpletite Prin 3 Tehnici Diferite!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Imi place mult sa impletesc painile pe care le fac in modele cat mai atragatoare si sunt mereu in cautarea unor tehnici noi. V-am propus anul trecut acest model foarte simplu de impletitura in 6 iar acum m-am gandit sa adun in cele scrise azi toata "cunoasterea "mea in materie de paine challah - painea impelita in 6.
Iata despre ce e vorba:

Ingrediente:
In mod normal, nu prea avem ce sa discutam la capitolul acesta, pentru ca eu va propun azi tehnici, nu retete; fiecare poate folosi aluatul de paine preferat, simplu de tot sau mai bogat, ideea e ca trebuie sa fie un aluat nelipicios si usor modelabil. Cantitatea de aluat e, deasemenea, irelevanta, la fel se impletesc painici mici sau chiar mici baghete impletite ca si o paine mare de 1,5 kg. Iata, totusi, ce am folosit eu:
1 kg de faina, 50% alba si 50% integrala
25 grame de drojdie proaspata
1 lingura de zahar
50 ml. de ulei de masline extravirgin
1 lingura rasa de sare
aproximativ 600 de ml. de apa calduta
Preparare:
Drojdia se amesteca cu zaharul pana se lichefiaza, se adauga aproximativ 50 de ml. de apa calduta (40 de grade Celsius) si 1-2 linguri de faina. Se asteapta sa faca spuma abundenta apoi se adauga peste faina amestecata cu sarea. Se toarna cate putina apa calduta pana ce se leaga ingredientele intr-o bila, framantand continuu. Se adauga uleiul si se framanta mai departe, pana ce aluatul este neted, nelipicios si incepe sa formeze basicute de aer in interior. Aluatul se pune intr-un bol uns cu ulei si se rasuceste o data astfel incat sa fie uns cu o pelicula de ulei pe toata suprafata. Se acopera (infoliaza) si se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul. Iata aluatul meu gata crescut, rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei, pregatit de "maltratat":

Pentru ca aveam 3 paini de facut, am impartit aluatul in 3 bucati, fiecare corespunzand unei paini:

Fiecare treime se imparte in cate 3 parti egale, apoi fiecare bucata se modeleaza sub forma unui snur lung si neted, de aproximativ 70-80 de cm. Cele trei snururi se suprapun la mijloc:

Tehnica I
Toate cele trei feluri de impletituri pornesc in acelasi fel, cele 3 snururi lungi de aluat se indoaie si se aduc in fata, obtinand 6 suvite numai bune de impletit:

Tehnica I e cea mai simpla, adevarata joaca de copii. Se impletesc in 3 cele 3 suvite din stanga, apoi cele din dreapta:

Apoi se rasucesc una in jurul alteia suvitele situate in centru (numarand de la stanga la dreapta, a 3-a si a 4-a):

Se continua in acelasi fel - se impletesc in 3 suvitele 1, 2 si 3, respectiv 4, 5 si 6, apoi se rasucesc inte ele suvitele 3 si 4:

La final, se aduna capetele de aluat, se preseaza usor si se introduc sub paine:

Tehnica II:
Punctul de pornire al impletiturii este identic cu cel de la tehnica precedenta:

Se aduce suvita cea mai din dreapta (6) spre stanga in pozitia opusa si cea mai din stanga (1) spre dreapta in pozitia opusa:

Se face loc intre cele patru suvite ramase pe mijloc si se aduce suvita din cea mai din stanga in centru:

A 2-a suvita din dreapta se aduce in partea stanga, devenind 1-a, iar 1-a din dreapta se aduce in mijloc. Se reia procedeul din sens invers, pana se formeaza impletitura:

La fel, la final se aduna capetele si se introduc sub paine, dandu-i un aspect cat mai ingrijit:

Tehnica 3:

Se aduce a 2-a suvita din dreapta in pozitia a 1-a (cea mai din stanga):

A 2-a suvita din stanga se aduce peste urmatoarele 2, spre dreapta:

Apoi invers - a 2-a suvita din stanga se aduce in pozitia a 6-a, spre dreapta:

A 2-a din dreapta se aduce sprea stanga, peste urmatoarele 2, apoi invers:

...pana cand se termina de impletit painea, iar capetele se aduna si se introduc dedesubt:

Painea impletita prin oricare dintre aceste tehnici urmeaza aceiasi pasi ca si orica alta paine. Se aseaza la crescut in loc caldut - de la stanga la dreapta, painea impletita prin Tehnica III, Tehnica II si Tehnica I:

Cand painea creste, se introduce in cuptorul preincins la foc iute (190 de grade Celsius) primele 10 minute, apoi se reduce focul la 180 de grade Celsius si se continua coacerea pana la trecerea totala a 30-40 de minute. Painea bine coapta, atunci cand este ciocanita pe fund, scoate un zgomot "a gol", iar lama unui cutit (sau un betisor) infipta in paine iese curata.
Eu am scos painile mele din cuptor dupa primele 10 minute:

Le-am uns cu ou batut:

...si am continuat coacerea pana s-au rumenit frumos si au fost coapte bine (35 de minute a durat).
Iata cum arata cele trei paini coapte:
Un primplan cu Painea impletita prin Tehnica I:

Painea impletita prin tehnica II:

Si Painea impletita prin Tehnica III:

Spor la impletit!
Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu

Articol recomandat de cuinabanateana.blogspot.com