contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Andive In Prosciutto, Gratinate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Va plac andivele? Ar fi pacat sa nu le agreati, pentru ca sunt niste legume foarte valoroase din punct de vedere nutritiv. Andivele contin o mare cantitate de magneziu, calciu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, fier, mangan, apoi enzime, proteine, hidrati de carbon, vitaminele A1, B1, B2, C si K ), deasemenea au proprietati diuretice, depurative si usor laxative, indicate tuturor varstelor, femeilor in mod special (au un rol in preintampinarea si ameliorarea osteoporozei), dar si cardiacilor, diabeticilor sau supraponderalilor. In fine, toate astea conteaza, dar andivele bine gatite sunt tare gustoase, si reteta dupa care le-am pregatit eu azi e una cu rezultate excelente:

Ingrediente:
(pentru 3-4 persoane)
3 andive marisoare
1/2 lamaie
2 linguri de zahar
20 de grame de unt
3 linguri de ulei de masline extravirgin
12 felii subtiri de prosciutto cotto
1 ceapa mica
250 ml. de lapte
1 lingura de faina
sare, piper
cascaval pentru gratinat, unt pentru uns forma
Preparare:
Ceea ce retine multe persoane de la a gati si consuma andive este gustul lor amarui. Ei bine, calind andivele cu putin zahar, in unt, pentru doar 5 minute, acest gust neplacut este inlaturat, beneficiind doar de ceea ce e bun in aceasta leguma.
Asadar, andivele se curata de frunzele exterioare si cu ajutorul unui cutit se scobeste cotorul:

Se taie fiecare andiva pe lung, in 4. Se incinge intr-o tigaie incapatoare 1 lingura de ulei de masline extravirgin apoi se adauga 1 cub mic de unt. Cand s-a topit untul, se pun in tigaie andivele, se presara putina sare si cele doua linguri de zahar:

Dupa aproximativ 1 minut (cand incepe sa sfaraie) se stoarce deasupra andivelor 1/2 de lamaie:

Se calesc in jur de 5 minute, intorcandu-le pe toate partile. Dupa trecerea acestui timp, andivele se scot intr-o sita asezata deasupra unui vas si se lasa sa se scurga bine, eliminand sucul amar:

Intre timp, se prepara sosul bechamel: se incing cele doua linguri de ulei de masline extravirgin ramase, se adauga ceapa taiata fin, se caleste pana devine sticloasa si apoi se adauga faina:

Se stinge cu laptele cald si se amesteca incotinuu pana cand fierbe si se ingroasa sosul. Se trage deoparte si se condimenteaza cu sare si piper:

Se unge cu unt un vas termorezistent, se toarna jumatate din cantitatea de sos si deasupra se aseaza sferturile de andiva bine scurse de zeama, fiecare invelita intr-o felie de prosciutto cotto:

Se toarna restul de sos peste andive si se aseaza deasupra felii subtiri de cascaval:

Se da la cuptorul preincins la 200 de grade pentru 20 de minute. Iata gratinul gata, bine rumenit la suprafata:

Este o mancare foarte usoara dar in acelasi timp hranitoare:



Copyright http://cuinabanateana.blogspot.com/ by Laura Laurentiu

Articol recomandat de cuinabanateana.blogspot.com