contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Anorexia Si Bulimia

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Daca pentru unii dintre voi simpla citire a celor doua cuvinte trimite fioruri reci pe sira spinarii, intelegand astfel complexitatea celor doua dezechilibre alimentare, altii nu stiu ce presupun cele doua afectiuni si risca mult atunci cand au pe cineva apropiat in aceasta situatie.

De ce dezechilibrele alimentare strica vieti?

In primul rand sa definesc pe intelesul tuturor ce inseamna bulimie si anorexie (adesea i se spune anorexie nervoasa). Cele doua se inscriu in categoria de dezechilibre alimentare. Ce sunt astea? Sunt afectiuni care dau pste cap metabolismul, in traducere intreg organismul sufera.

Din pacate, multi sunt tentati sa creada ca toate persoanele slabe sufera de bulimie sau anorexie. Nu este adevarat. Fiecare dintre noi este unic, iar in consecinta anorexia si bulimia nu ataca decat persoanele care au, in general, o parere proasta despre ei, care sunt obsedate de aspectul fizic, pentru ca ceva le nemultumeste. Existenta catorva kilograme in plus nu ii plaseaza una-doua pe unele dintre ele in categoria “persoanelor cu anorexie sau bulimie”. Este vorba de afectiuni care, se instaleaza lent. Spun asta, pentru ca nimeni nu va anorexic peste noapte daca isi va dori sa dea jos cateva kilograme puse din cauza portiilor uriase, servite in ultima vreme. Nu. Bulimia si anorexia sunt dezechilibre alimentare grave, care pleaca de la obsesia persoanei respective pentru propria persoana, pentru felul in care arata. Evident, nemultumirea este cauza principala.

Cum recunoastem anorexicii si bulimicii?

In principiu nu este greu. Respectivele persoanele respective mananca putin. Folosesc laxative. Anorexicii consuma multi morcovi (ajuta in slabire gratie apei si fibrelor), mananca putin, refuza mancarea, acepta portii foarte mici cu mancare. Fac mult sport, exagereaza din acest punct de vedere. Intruna se plang de felul in care arata, in viziunea lor sunt persoane diforme, foarte grase, cu toate ca, adevarul spune altceva. Au o coloratie palida.

Isi provoaca singuri senzatia de voma, de obicei folosindu-se de degete. La unele persoane, care fac asta des, isi provoaca voma, acidul din stomac afecteaza dintii, iar acestia in timp vor arata deplorabil, ca ai persoanele in varsta, smaltul sufera foarte mult. Apoi, acidul din stomac care se intoarce in gura afecteaza cavitatea bucala.

Aceste persoane folosesc pe langa laxative si alcool pentru a-si provoca senzatia de voma, ca grana sa nu fie asimilata. Multi, din obsesia pentru propria persoana, cunosc foarte multe detalii, ce sa manance ca sa slabeasca, dar, vorbim de persoane al caror psihic este afectat, care au o imagine gresita despre ele, si care astfel se autodistrug.

Bulimicii, au un apetit iesit din comun, iar apoi vomita pentru a nu asimila hrana. Deci, anorexicii refuza hrana si consuma foarte putin, iar bulimicii au pofta de mancare(lucru care lioseste la prima categorie) si vomita, ca si in primul caz.

Unde se poate ajunge?

Daca sunt neglijate, adica parintii nu baga de seama ca adoelscentii au probleme de sanatate, se poate ajunge la afectiuni grave, derivate din primele. Si se poate ajunge pana la moarte.

Acestor persoane clar le lipsesc minerale, vitamine din organism. Lipsa magneziul duce la dureri ale spatelui, ale muschilor, stari de neliniste, poate lipsi calciul, esential pentru sistemul osos.

Pe cine afecteaza?

In special adoelscentii intre 17-18, dar si batranii. Si asa cum am mai zis, afecetaza persoanele nemultumite de cum arata.

Cum se poate trata un dezechilibru alimentar?

Foarte greu. Nu necesita zile, luni, ci poate ani. Este nevoie de sprijinul familiei, aceasta sa observe cum se comporta copilul, sa existe o echipa formata din psiholog si nutritionist, sa existe intotdeauna sprijin pentru persoana respectiva, nu critice, chiar daca succesele intarzie sa apara. Sa fie mereu inconjurata de specialisti, sa nu se mai neglijeze unele aspecte. Iar existenta psihologului si a nutritionistuluie ste acerba. Cei doi vor lucra impreuna. Daca rolul psihologului este de a determina si elimina cauza la nivelul psihicului, nutritionistul trebuie sa se foloseasca de cunostiinte pentru a construi o dieta sanatoasa, care sa il aduca pe picioare pe cel afectat de bulimie sau anorexie nervoasa, si sa atinga greutatea optima.

Concluzia: nu ii neglijati pe cei dragi. Poate ei sufera si voi nu stiti asta.



Articol recomandat de stildeviatasanatos.wordpress.com