contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Baton De Ciocolata Alb-negru

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Made by Liana


La multi ani si un An Nou fericit, cu multa sanatate, noroc si binecuvantare va doresc!
A trecut timpul atat de repede, plus vacanta de Craciun si Revelion incat nu am pregatit nimic pentru acasa. Dar inainte de Craciun am preparat acest baton de ciocolata dupa reteta dirigintei mele din scoala generala.
Batonul de ciocolata e de fapt, ciocolata de casa, dar probabil ca la noi denumirea a dat-o forma :D
Tot de la diriginta mea am si reteta de Martipan si m-am hotarat sa o fac si pe aceasta, deoarece mereu mancam cate un baton cu 3 lei pe vremea lui Ceausescu, in drumul de la scoala spre casa sau in pauza mare, cand trageam o fuga pana la cofetaria din cartier.
Si lui Tudor nu va mai spun cat de mult ii place batonul si cat de innebunit a fost cand a auzit ca am facut baton ca-mi cerea din minut in minut ;-))) ...iar dupa ce s-a terminat m-a innebunit cu :"mama, du-te la bucatarie si fa baton!" :-)))) ...deci iar trebuie sa-l fac.
Dar pana atunci, hai sa va dezvalui minunata reteta a iubitei mele diriginta pe care o ador!
Ingrediente:
1 kg de zahar,
500g lapte praf,
14 linguri de apa,
35g cacao neagra,
1 pachet de unt(200g),
1 pahar de nuci prajite,
o mana de stafide aurii,
esenta de rom,
esenta de migdale.
Mod de preparare:
Se fierbe apa cu zaharul(eu am pus 800g) si cu untul pana se topeste zaharul.
Se toarna amestecand zdravan laptele praf. Al meu nu a fost foarte bun, am primit o punga de la o vecina si am frecat de mi-au iesit basici in degete, deoarece au ramas foarte multe bobite.

Dar, cu chiu cu vai, le-am spart pe toate, le-am zdrobit cu lingura si am avut o compozitie foarte fina ;-)
Se imparte in doua.
In prima jumatate am pus cacao si o lingura de esenta de rom.
In cealalta jumatate am pus stafidele si esenta de migdale.

Amestecati bine...cu mana merge mai repede si mai bine ;-)

Nucile se prajesc usor intr-o tigaie fara grasime.Se lasa la racit.

Stafidele se lasa peste noapte in rom sau la hidratat in apa. Cum eu nu le-am lasat in rom, le-am pus in apa calda ca sa fie gata mai repede ;P
Intr-o tava se pune celofan, apoi nucile prajite

peste care se toarna compozitia cu cacao,

apoi peste cea cu cacao, se toarna compozitia alba cu stafide.

Vorba vine se toarna...compozitia e ca o plastilina, astfel incat am intins-o cu facaletul dupa forma tavii dreptunghiulare si am pus-o frumos in tava.
Am lasat peste noapte in frigider si a doua zi a fost...beton!!!!!!
Se taie sub forma de batoane

sau ca sa fie si mai interesant,mai ales ca le-am facut inainte de Craciun, am decupat cu forme de aluminiu: ingeras, inima, stea s.a.


Eu de fapt, am facut un tort, doua prajituri reci si doua feluri de fursecuri pentru un prieten de-al meu care si-a sarbatorit ziua de nastere exact de Craciun.
Aici va pun o poza cu platourile cu prajituri: Rulada de biscuiti cu cocos si baton de ciocolata si fursecuri vanilate cu nuca si Fursecuri cu mac.

Tortul urmeaza ;-)