contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bienenstich

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Crema:
4 galbenusuri (autoarea recomanda 1 galbenus si 2 plicuri de budinca de vanilie)
4 linguri cu varf de faina
10 linguri de zahar
750 ml de lapte
zahar vanilat, esenta de vanilie
200 ml de smantana pentru frisca
Topping:
200 de grame de migdale-fulgi (eu nu am avut decat 100 de grame de migdale si am adaugat 100 de grame de nuci zdrobite mare)
100 ml de smantana pentru frisca
50 de grame de unt
100 de grame de zahar
2 linguri de miere de albine
1 zahar vanilat

Aceasta reteta, despre care autoarea - Bilja - spune ca este un desert traditional german, am descoperit-o pe coolinarika - un forum in limba sarba. Bilja locuieste in Germania si ne spune ca aceasta prajitura se poate cumpara din orice brutarie sau cofetarie locala, bucurandu-se de un real succes. Sincer, cand am descoperit reteta, mi s-a parut tentanta, dar nu am banuit ca o sa ne placa intr-o asemenea masura, rezultatul este absolut delicios, asa ca ii multumesc Biljanei din toata inima.


Si, de la Samyra de pe gustos.ro am aflat si legenda acestei prajituri, al carei nume, Bienenstich - se traduce prin "muscatura de albine" : conform legendei prajitura dateaza din 1474, cand Regele a pierdut orasul Linz am Rhein pentru ca doi ucenici de brutar au aruncat cu bucati de prajitura in soldati. Albinele, atrase de miere, s-au napustit asupra soldatilor - care s-au retras mancand...pamantul! De la aceastä legenda provine numele de Prajitura Binenstich!

Preparare:
Drojdia am dizolvat-o in laptele caldut, am adaugat zaharul, zaharul vanilat, oul batut si untul topit (nu fierbinte). Am pus totul in masina de paine, am adaugat faina si praful de sare si am setat la un program de framantare. Aluatul gata framantat l-am asezat intr-un vas uns cu ulei si l-am lasat sa se odihneasca o jumatate de ora.

Intre timp, am preparat toppingul: toate ingredientele specificate in afara de migdale (si nuci, in cazul meu) se pun pe foc si se dau in clocot. Cand au clocotit, se adauga migdalele si se amesteca. Se dau deoparte.

Aluatul se rastoarna intr-o tava pregatita cu hartie de copt si se preseaza cu mana astfel incat sa fie uniform.

Se toarna deasupra aluatului toppingul fierbinte si se lasa sa se odihneasca 15 minute.

Se coace timp de 20-25 de minute in cuptorul preincins la 200 de grade, pana ce suprafata primeste o frumoasa culoare aurie.

Se lasa sa se raceasca, si se trece la prepararea cremei:
Galbenusurile, faina, zaharul, zaharul vanilat se amesteca, adaugand cate putin lapte:

Odata omogenizat, amestecul se dilueaza cu restul de lapte fierbinte si se pune pe foc, amestecand continuu. Se da in clocot si se trage deoparte, se adauga esenta de vanilie si se lasa sa se raceasca:

Se bate frisca tare si se omogenizeaza cu crema de vanilie deja racita.
Prajitura racita se taie in doua pe orizontala (e necesar un cutit cu lama lunga, foarte ascutit).

Partea inferioara a blatului se aseaza in tava.

Se adauga crema amestecata cu frisca.

Se acopera crema cu partea superioara a blatului si se da la rece cateva ore (eu am lasat-o la frigider peste noapte).

Se poate taia dupa preferinta in patrate sau felii dreptunghiulare (eu am preferat a doua varianta). Trebuie sa mentionez ca am cautat pe web dupa mai multe versiuni ale retetei - pe site-urile din Germania apare atat aceasta, cu aluat dospit, cat si variante cu praf de copt (ca un chec). Eu am prestat-o doar pe aceasta si v-o recomand din toata inima, langa o ceasca de cafea e un deliciu!




Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.ro