contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Brownie Cu Dulce De Leche

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Am o multime de retete fotografiate care asteapta sa fie publicate si o lene ingrozitoare care ma impiedica sa fac asta! Azi, ca prin minune, am prins un moment mai cu chef de treaba si vreau sa va dau repede reteta celei mai bune prajituri din lume pana nu ma doboara iarasi inamicul.
Ma stiti, sunt fan infocat al vaniliei, dar cand vine vorba de prajituri dense si pline de ciocolata nu ma dau inapoi. Preferatele mele sunt Mississippi mud pie, molten lava cake si brownie. Despre Mississippi stiti deja, molten lava sper sa o povestesc curand iar acum ne multumim cu brownie. Si nu orice fel de brownie, ci una densa si aromata, in care se impletesc delicat aroma ciocolatei, dulceata caramelului si crocanteala nucilor.
DSC_0392Reteta este preluata de la David Lebovitz via Crazy Mother Cooker si este o reusita. Am facut-o de-a lungul timpului in tot felul de tavi, patrate sau rotunde, cu diferite feluri de ciocolata si unt iar de data asta am incercat-o in formale de muffins. E important sa folositi ingrediente de cea mai buna calitate, respectiv unt cu 82% grasime si ciocolata cu procentaj ridicat de cacao, pentru ca de ele depinde gustul final al prajiturii. Dulce de leche (sau dulceata de lapte) se gaseste gata preparat la Bacania Veche sau puteti sa il faceti in casa prin mai multe metode, cea mai simpla fiind urmatoarea:
Turnati continutul unei cutii de lapte condensat intr-un vas termorezistent si amestecati in el cateva fire de sare. Sigilati bine deasupra cu o folie de aluminiu apoi puneti vasul intr-un alt vas mai mare plin cu apa fierbinte. Dati in acest fel la cuptor pentru o ora si un sfert la 220 grade . Scoateti tava din cuptor, dati la o parte folia si lasati sa se raceasca un pic la temperatura camerei, apoi amestecati bine cu un tel ca sa se omogenizeze. Ati obtinut astfel un caramel genial si consistent pe care il vom folosi pentru brownie sau pentru clatite sau pur si simplu gol, cu fructe. De obicei eu cumpar lapte condensat de la macelaria Sultan de la Crangasi, este o cutie de 397g care arata ca aici si care costa cam 14-15 lei, dar am inteles ca de curand se gaseste lapte condensat si in supermarketuri.
DSC_0396Bun, cu reteta e cam asa:
Ingrediente:
200 g ciocolata neagra cu multa cacao
130 g unt
25 g cacao
4 oua
225 g zahar
160 g faina
o lingura esenta de vanilie
un pumn de nuci prajite usor
o portie de dulche de leche gata preparat
Preparare:
Totul se desfasoara foarte usor, intr-o singura craticioara cu peretii inalti. Pentru inceput punem untul si ciocolata impreuna la topit, amestecand din cand in cand cu un tel ca sa nu se arda. Adaugam apoi pe rand cacaoa, ouale unul cate unul, zaharul, vanilia si nucile, amestecand bine dupa fiecare. Obtinem o compozitie densa si inchisa la culoare, care curge relativ greu din lingura. O putem coace dupa metoda clasica intr-o tava si apoi o taiem in cubulete sau in forme de muffins. Eu am ales de data asta a doua varianta si am facut asa: am pus in fiecare hartiuta cam o lingura de compozitie, am adaugat apoi o lingurita de dulche de leche si apoi iar compozitie pana s-a umplut forma. Mi-au iesit 11 bucati pe care le-am dat la cuptor la 175 de grade pana cand s-au intarit deasupra. Am observat ca imi plac cel mai mult cand sunt crocante deasupra dar raman usor moi si alunecoase in mijloc, dar puteti sa le lasati sa se coaca de tot daca asa va plac.
Am mancat din ele vreo trei zile, pentru ca sunt adevarate bombe calorice, dar la care imi e foarte greu sa renunt.
DSC_0398Apropo de calorii, daca simtiti ca ar trebui sa faceti un pic de sport o data cu venirea primaverii va recomand sa aruncati un ochi pe pagina de Facebook a prietenei mele Iulia, care se ocupa de o sala de sport unde se practica tae-bo. Daca sunteti mai harnici ca mine, poate ajungeti chiar la sala si testati pe viu abilitatile ei de antrenor!
Acestea fiind zise, ma retrag in glorie si va urez pofta buna si o primavara fara astenie!

Articol recomandat de bucatarsubacoperire.blogspot.com