contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cartofi Copti Cu Carnat Afumat Si Varza Calita

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal

Nu stiu cum sunteti voi, dar mie iarna imi place sa mananc ca la tara.
Adica sanatos. :)
Intelegeti ce vreau sa zic, nu-i asa ?! :))
Profit de faptul ca mai avem inca parinti la sat , crescatori de oratanii si cate un porc prefacut in carnat , din care ne infruptam si noi cu bucurie.
Asociez mereu carnatul ( cel "sfant", primit de la soacra ) cu garniturile aduse pe masa de mama , in copilaria mea.... cu preponderenta cartoful si varza murata .
Ma simt ca o taranca autentica cand am asa ceva la masa si tare mai mi-s mandra.
Sterg iute, cu maneca bluzei , lacrima itita in coltul ochiului , cand vad cu cata bucurie si apreciere primeste fata mea acest gen de mancare simpla , romaneasca, traditionala....si o indemn sa-i tina minte gustul si s-o pretuiasca mereu, ca-i hrana obtinuta cu sudoare.
Si o invat s-o faca si ea copiilor ei, cand o fi vremea....
....si daca sunteti cuminti va invat si pe voi :)) , ca-i simplu :).
Mai intai umblati de cumparati cartofi albi, din cei cu cojuta subtire . Apoi musai tre' sa aveti o daraba de carnat facut in casa, afumat si un pic uscat.
Varza murata acuma e "pe toate gardurile"... si daca va uitati cu bagare de seama, o puteti lua gata facuta taitei ;)
Ce mai trebuie sa faceti ?!
Spalati cu sarguinta  cartofii, ajutandu-va de un burete abraziv si multa apa.
Crestati-i oblic, apoi ungeti-i bine cu untura ( de porc/rata/gasca/curca/gaina/strut...elefant (GLUMESC ! ) :D sau unt ( eu am pus untura de porc ;)  )
Presarati un praf de boia, piper, un strop de rozmarin uscat si sare de mare pe fiecare cartofior in parte.
Asezati cartofii in tava , apoi puneti langa si carnatul portionat.

Acoperiti tava cu folie de aluminiu si puneti-o in cuptorul incins la 180-190*.
Lasati cartofii in seama cuptorului si apucati-va sa preparati varza calita.
Intr-o tigaie/ cratita incingeti 5-6 linguri de ulei. Puneti varza taiata fideluta . Lasati-o sa sfaraie un picut, apoi adaugati o canuta de apa.
Cand incepe sa clocoteasca gustati zama rezultata.
In functie de ce credeti ca trebuie mai adugati : sare , otet  sau zahar...sau pe toate ...sau de nici unele.
Totul depinde de cat de sarata si murata e varza. Cu cat e mai murata, cu atat e mai acra.
In fine, o sa-i dati voi de capat.
Dupa ce scade zama , mai adaugati o canuta de apa si lasati varza sa se inabuse sub capac.
Cand scade iarasi zama, adaugati : boia, piper si chimen bobite  daca va place.
Amestecati  bine condimantele cu varza ...sfaraiti-o apoi cca 5 minute si ... gata, aveti varza calita .
Acuma verificati daca sunt patrunsi cartofii. ( sa fie trecute cca 40 de minute )
Dati cu grija folia de-o parte si cu un cutit incercati cartoful cel mai mare din tava.
Daca lama cutitului patrunde cu usurinta , cartofii sunt facuti, daca insa trebuie sa fortati ca sa patrundeti cartoful... mai dureaza;).
Intoarceti cartofii pe partea cealalta si continuati coacerea.
Carnatul e posibil sa fie fript, asa ca puteti sa-l scoateti si sa-l tineti la cald.
Dupa cca 15 minute verificati din nou cartofii...
Ar trebui sa fie gata :D
Chemati familionul la masa si savurati cea mai pretioasa mancare :).


FITI BINECUVANTATI ! :)