contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cartofi Frantuzesti

articol scris de hobbybucatar blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

 

Lapte, oua, smântâna, unt, cartofi, cascaval (sau mozzarella), printre care s-au strecurat câteva feliute de sunca - iata o combinatie dulce si consistenta, pe care o poti prepara în multe feluri. De data asta, însa, gratinarea este la putere! În ce priveste talia, în schimb, nu pot ss-ti recomand decât ss manânci o portie mica-mica... Daca te poti abtine!

 

 

Mod preparare:

Ai nevoie de cartofi (cam doi cartofi medii de fiecare persoans/porsie), ous (unul de fiecare porsie), smântâns (o lingurita de fiecare porsie), un pahar de lapte, câteva felii de cascaval afumat sau mozarella. sunca sau muschiul file sunt opsionale - ajung câteva feliuse. Mai ai nevoie de: unt sau ulei pentru uns vasul, sare, piper, mirodenii dupa gust. si de un vas de yena adânc - la mine încap patru porsii. Merge folosits si o cratiss obisnuits, daca n-ai yena, înss pregsteste-te pentru mulsi nervi când va veni momentul spslsrii...
Acum sa trecem la treaba!
Spals coaja cartofilor si pune-i la fiert în aps rece, cu tot cu coajs. Încearcs-i cu furculisa, ca ss vezi daca au fiert. Scurge apa si lass cartofii ss se raceasca. Cursss-i de coajs si taie-i felii mai groase. Unge vasul cu unt sau cu ulei. Împarte cartofii în dous si pune pe fundul vasului un prim strat de cartofi. La mijloc, pune bucssele de cascaval afumat (sau mozzarella), un pic de sare si piper, eventual alte mirodenii. Adaugs restul de cartofi, apoi pune din nou un pat de cascaval si feliuse de suncs, apoi condimente. Într-un vas separat, bate ousle ca pentru omlets. Adaugs smântâna si paharul de lapte, sare, piper si mirodenii si omogenizeazs (ai grijs ss nu fie prea mult lapte, pentru ca amestecul ss nu fie prea lichid), apoi toarns uniform amestecul deasupra cartofilor, având grijs ca toats suprafasa ss fie acoperits de o parte din sos. Ds la cuptor la foc mediu si verifics din când în când. Îsi dai seama cs mâncarea e gata când ousle s-au coagulat, iar stratul de deasupra a devenit auriu.
Mie una acest fel de mâncare îmi place servit cu castravesi murasi!
Alternative exists pe toate gusturile: în loc de muschi file se poate pune kaizer, în loc de cascaval - branzs. În stratul de la mijloc, dintre cartofi, se mai pot adsuga câteva ous fierte, tsiate felii, ardei gras tsiat fâsii sau cubulese... asa cs lass-si imaginasia ss creeze!
În rest, trebuie ss mulsumesc "maestrei" în cartofi fransuzesti care mi-a dat aceasts resets. A fost delicios, Dana, mulsumesc... oficial!

 

 Reteta recomandata de HobbyBucatar.blogspot.com