contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ce Le Dam Copiiilor Sa Manance?

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Stiu ca multi dintre voi s-ar gandi acum la o dezbatere pe tema ”cornuletului cu lapte” . Nu ma refer nicidecum la asa ceva, ci la sarcina de parinte, aceea de a supraveghea alimentatia micutilor.

Pesemne multi dintre voi ar spune ca asa ceva este greu, caci cine stie ce serveste micutul la scoala. Este adevarat, si pe asta se bazeaza si adolescentii, ca parintii nu sunt acolo cu ei ca sa vada ce”prostioare” mananca ei. Din pacate nu este usor sa il inveti pe cel mic sa manance sanatos, sa respecte unele reguli chiar si la scoala, unde, sa recunoastem, sunt multe buticuri care in mare parte vand tot felul de gustari cu multe chimicale.

Stiu ca multora dintre voi le vine greu sa le mai faca micutilor sandivisuri, si aleg o metoda de compromis, deloc sanatoasa, aceea de a le da bani micutilor pentru a-si lua ceea ce doresc ei. De aici vine marea greseala a parintilor. Recunosc ca si ai mei au facut asta cu mine, si nu ca nu ar sti ei ce inseamna o alimentatie sanatoasa, ci la scoala nimeni nu mai deschide pungulita sa manance sandvis, acum gustarea dupa-amiaza inseamna o cola de la magazinul din fata scolii si o punga cu chipsuri. De fapt, despre ce vorbim? Vorbim de puterea de a fi parinte, de a fi supraveghetor al micutilui cand el mananca, de a lupta un pic cu alimentatia industriala. Stiu, suna imposibil. Dar, micutii se pot adapta, pot invata ce este o alimentatie sanatoasa, si astfel ei vor intelege de ce este mai sanatos sandvisul de-acasa decat chipsurile de la tanti cea draguta, de la magazinul din fata scolii.

Copiii daca sunt invatati de mici cu alimentatia sanatoasa, daca ii vad pe parinti gatind cu alimente sanatoase, eventual si micutii sa accepte sa aiste si ei la gatirea mesei pot invata destule. Daca se promoveaza alimente sanatoase in casa, daca parintii sunt adevarate modele, in sensul ca micutul nu este obligat sa manance ceva, iar adultul sta pe canapea, fumeaza si mananca burgeri. Caci micutii au tendinta de a “fura” un pic de la adulti, ce vad, aia si fac.

Asa ca, daca copiii sunt invatati de mici sa manance sanatos, cu toata familia la masa, sa respecte unele reguli, cu toate ca multi ati zice ca este greu, daca micutii sunt invatati de mici (atentie, a nu se intelege ca am fi la scoala, este vorba mai degraba de “lectii invatate in timp, cu calm”), vor accepta mai sor gustarile sanatoase, gatite de parinti acasa, si vor refuza toate tentatile de la magazinul din fata scolii.

Acum  vine partea a doua a acestei dezbateri. Ce ii dam copilului la scoala? Sa ii dam sa manance fructe, sau ce!? Copilul ar trebui sa manance la scoala alimente sanatoase, care sa ii tina de foame pe tot parcursul orelor, si sa nu fie tentat ca din pricina foamei sa fuga pana la magazinul din fata scolii. Copilului ii putem da la scoala fructe proaspete, eventual diferite, pentru mai multe vitamine si minerale. Nicidecum dulciuri, acestea se vor servi rar, stiu ca suna greu, dar invatati-i de mici ca dulciurile nu sunt sanatoase. Puteti prepara dulciurile in casa, sa le spuneti celor mici de ce totusi o placinta cu dovleac este o alegere mai buna decat un corn cu ciocolata.

Asigurati-va ca micutii au macar unu-doua sandvisuri sanatoase, cu paine integrala, cateva frunze de salata, felii de legume, sunca slaba de pui, sau ton. Nu alegeti sandvisuri gata preparate. Motivele sunt multe,d ar in principal nu stiti cat de proaspete sunt.

Pentru baut, asigurati-i copilului vostru apa plata, ceai, apa minerala, sau pentru mai multe vitamine, iaurt de baut sau lapte. Copilul nu trebuie sa manance mezeluri, pufuleti si alte chimicale frumos ambalate. Stiu ca este greu, dar daca va iubiti copiii citi cu atentie etichetele cerealele cu ciocolata, sau a mezelurilor.

Cum reusiti sa il convingeti sa accepte toate acestea ca pe o gustare sanatoasa, si sa nu le arunce in primul cos de gunoi? Invatanadu-l de mic sa manance sanatos. Daca voi ca adulti nu va hraniti sanatos, celui mic ii va fi greu sa inteleaga de ce el trebuie sa manance altfel, cand mami si tati au voie la pizza, cola, burgeri, chipsuri. Copilul va intelege apoi ca este pedepsit. Cu alte cuvinte, educatia de-acasa trebuie sa fie una solida, sa discutati mereu cu el despre alegerile alimentare sanatoase. Si nu in ultimul rand, copilul poate mananca rareori fast-food, dar nu in fiecare zi, este mult mai usor asa pentru a-i explica, de ce aceasta nu este o hrana buna si nu trebuie sa troneze in farfurioara lui in fiecare zi.



Articol recomandat de stildeviatasanatos.wordpress.com