contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorbă Cu Afumatură și Tarhon

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

S-a întâmplat într-o duminică. Obosit de povara rucsacului cărat pe dealurile Țîpovei și de doua zile odihnite cu pălincă și grătare în sânul naturii (luna septembrie nu reprezintă o piedică pentru astfel de activități), Povestelnicul a ajuns acasă cu o stringentă poftă de sorghitură.
20140907-tipova

Deci trebuia o supă bună și rapidă. Așa cum a s-a depănat ceva vreme decând nu am mai făcut rețeta asta, a picat tocmai la țanc. Pofta, in cazul dat, nu a venit mâncând ci a zăcut și a măcinat nervii gastronomici până nu a venit timpul de a o potoli. Mă împart cu voi (cu mici modificări, cauzate de fierbințeala momentului).

Ingrediende:
Pentru o cratiță de 5 litri (de aici vă puteți imagina și gravitatea situației) am folosit:
350g pastrama de văcuță
150g afumătură de purcel, cu tot cu slană și șoric
2 linguri de tarhon uscat
4 linguri de orez
un morcov mediu
1/2 rădăcină de țelină
o ceapă mare
1 ardei dulce
2 ardei grasi
2 roșii
1/2 coadă de praz
sare
piper negru (măcinat)
1 lămâie
1 lingură de ulei de floarea soarelui

ciorba cu tarhon

Mod de preparare:
Toate astea au fost ciopârțite, feliate și tocate după cum se va vedea: simplu și repede.

Întâi m-am lămurit cu legumele, pentru a da startul și a cruța vremea.
Clanț.
ciorba cu tarhon

Țelina, morcovul si ceapa au fost călite în puțin ulei, cu sare și piper, cam 5 minute.
Clanț.
ciorba cu tarhon

Apoi, am adaugat vreo 3,5 litri de apă în cratiță, și imediat am pus orezul și roșiile. Când apa a început a clocoti, am făcut focul mediu, am pornit cronometrul și am numărat 5 minute.
Clanț.
ciorba cu tarhon

Între timp am tocat afumăturile.
Clanț.
ciorba cu tarhon

Cand s-au scurs acele 5 minute, am pus toate celelalte ingrediente: ardeiul, prazul, afumăturile și Măria Sa tarhonul.
Toata hora asta a mai fiert încă 4 minute (socotind din momentul când apa începe a clocoti). Între timp am stors o lămâie întreagă – nu știe Povestelnicul storcător mai bun decât cel manual.
Clanț.
ciorba cu tarhon

După un minut a fost stins focul (dragi cititori, fiecare clănțănit de aparat a întins foamea cu minute prețioase, dar ce nu face Povestelnicul pentru voi).
Așa că să aveți poftă.
ciorba cu tarhon

Și să mâncați sănătos (iar ceea ce nu pare a fi ciorbă în imagine, să consumați cu măsură). Până la noi întîlniri, v-am pupat.
ciorba cu tarhon