contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Clafoutis Cu Smochine( Figs Clafoutis )

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
stiu ,v-am mai spus-o ,dar trebuie sa ma repet,nu pot sa tin asta in mine,ador aceste fructe ,cu forma lor bizara,parca de inima prea-plina,cu miezul moale, samintos si dulce ,cu parfum delicat,abia perceptibil,atit de feminine,mereu ascunse privirilor , iesind cu indrazneala la iveala printre frunze cind sint coapte sa ne ofere un prinos unic si fascinant,mereu.
si daca as putea ,imbratisind un smochin ,sa-i simt seva urcind si coborind,primind lumina soarelui,caldura,desfacind primii muguri si primele flori,desavirsind primele fructe si acceptind resemnat frigul ,in asteptarea noului anotimp cald,poate ca as ramine acolo mereu ,martor al miracolului perpetuu ... dar cum asta tine deja de idealul unei senzatii ,la modul practic nu pot sa va ofer decit un clafoutis in care prinosul delicat al citorva smochine violet este covirsitor. enjoy!

ingrediente:
12-13 smochine,taiate in 2,
3 oua,
80 grame zahar,
100 grame faina,
2 linguri maizena(amidon de porumb),
2 linguri de pudra de migdale,
200 ml lapte,
2 pliculete cu zahar vanilat,
1 virf de cutit de sare,
1 lingurita de unt.
cu lingurita de unt se tapeteaza forma de copt si se aseaza in ea smochinele taiate,asa cum va doriti.pentru aspectul estetic,eu nu am taiat coditele smochinelor si le-am dispus radial,codita transformindu-se intr-un real sprijin pe marginea formei,care a impiedicat ridicarea fructelor din ordinea dorita la turnarea aluatului,care este lichid.
se bat ouale si se omogenizeaza,apoi se adauga rind pe rind zaharul,faina,maizena,pudra de migdale,sarea si zaharul vanilat. amestecam cu mixerul maximum 2 minute,timp in care incorporam si laptele in compozitie,in citeva transe,amestecind.aluatul obtinut se toarna peste smochine cu atentie,sa nu le deranjam si se da la cuptorul preincalzit la 180 celsius,intre 45 minute si o ora(depinde de cuptor) ,pina prajitura e rumena si compozitia legata.se lasa la racorit si apoi se pudreaza cu zahar,dupa care prajiturica poate fi servita.
reteta de fata a fost inclusa in meniul de 6 ani al unui copil,propus de mine pe Qbebe.ro,la rubrica retete bebelusi si copii ,o rubrica ce vine in sprijinul mamicilor cu fel de fel de idei de meniuri si unde eu am gasit o delicioasa reteta de pui cu smochine pe care sper sa o abordez cit de curind in coltul meu de bucatarie.