contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Compot De Piersici

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Compotul de piersici este unul dintre cele mai fine sau cel putin asa mi se pare mie. Iarna, fructele din compot se pot consuma ca atare sau se pot folosi ca ingredient al unor prajituri, ba mai mult, la noi, in Banat, exista obiceiul de a se consuma compotul alaturi de fripturi, asa ca in fiecare an ma straduiesc sa conserv cate ceva in acest mod. Poate mai deosebit (desi sunt convinsa ca multi procedeaza la fel ca si mine) este ca eu fac compotul fara nici un fel de conservant, pasteurizez borcanele si atata tot, tin mult si bine, cu conditia sa fi fost foarte curate si cu capace foarte bune.

Compotul de piersici este unul dintre cele mai fine sau cel putin asa mi se pare mie. Iarna, fructele din compot se pot consuma ca atare sau se pot folosi ca ingredient al unor prajituri, ba mai mult, la noi, in Banat, exista obiceiul de a se consuma compotul alaturi de fripturi, asa ca in fiecare an ma straduiesc sa conserv cate ceva in acest mod. Poate mai deosebit (desi sunt convinsa ca multi procedeaza la fel ca si mine) este ca eu fac compotul fara nici un fel de conservant, pasteurizez borcanele si atata tot, tin mult si bine, cu conditia sa fi fost foarte curate si cu capace foarte bune.


Mod de preparare:
Borcanele trebuie sa fie foarte bine spalate si uscate, apoi se sterilizeaza prin diferite metode, eu le asez pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, aprin cuptorul si il incing la 180 de grade, mentinand borcanele la aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez.
Se poate prepara compotul atat din fructe cu coaja cu tot, cat si decojite. Eu am preferat varianta a doua, asa incat am plonjat piersicile, alese si bine spalate in prealabil, intr-o oala cu apa clocotita, doar cateva secunde:

Apoi le decojesc cu usurinta:

Desprind pulpa fructului de pe sambure, cu ajutorul unui cutit, incercand sa obtin felii cat mai regulate - jumatati sau sferturi de fruct - si le asez in borcane:

Pentru a determina catitatea de lichid de care am nevoie, am umplut unul din borcane cu apa (cu fructele deja in borcan) apoi am masurat. Au incaput in borcan 300 de ml, eu avand 7 borcane de cate 750 ml in care urma sa intre aproximativ tot atat, am dedus ca am nevoie de 2,1 litri de sirop. Tinand cont ca si zaharul urma sa ocupe un anumit volum, am pus pe foc 1,5 litri de apa si 1,5 kg de zahar. Am dat in clocot siropul si l-am lasat sa fiarba aproximativ 5 minute:

Se aseaza borcanele pe o tava metalica sau se introduce lama unui cutit sub borcan (contactul cu metalul - bun conducator de caldura care va prelua o parte din aceasta - va impiedica borcanul sa se sparga in momentul in care se toarna siropul fierbinte). Se toarna siropul fierbinte (care mi-a ajuns la fix!) pana ce acopera fructele. Se inchid borcanele cu capace atent verificate (sau se capseaza, se leaga cu celofan):

Se aseaza borcanele intr-o oala incapatoare si se toarna apa calda cam pana la jumatate din inaltimea acestora:

Se pune oala pe foc si din momentul in care apa incepe se fiarba se reduce focul si se mentine fierberea timp de o ora. Intre timp am pregatit un "culcus" primitor pentru borcanele fierbinti, cu cateva straturi de materiale textile, ideea e sa se mentina o temperatura inalta pentru o durata cat mai lunga. Am asezat borcanele fierbinti in acest "culcus":

Am acoperit bine si am lasat borcanele cu compot sa se raceasca lent pana a doua zi, cand le-am asezat frumos in ?pais, cum zice banatanul, adica in camara.
La fel am facut si compot de prune, bineinteles, din fructe intregi:



Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.com by Laura Laurentiu