contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Crema De Zahar Ars Si 1 An De Blogarit!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
29.01.2011 - postarea nr. 1!
A trecut un an... 1 an in care am descoperit atat de multe... In primul rand, 1 an in care v-am intalnit pe voi toate/toti.. 1 an in care am poftit la fiecare bunatate facuta de voi si postata. 1 an in care am descoperit atat de multe mirodenii.. 1 an in care am prestat ptr prima oara foarte multe preparate... pe scurt: 1 an plin!!
Va multumesc ptr ca ati fost langa mine in tot acest an!
Si pentru ca-i zi de sarbatoare, neaparat trebuia sa va servesc cu ceva dulce. Si m-am tot gandit.. ce sa fie.. ce sa fie?! Intr-un final m-am hotarat sa fie ceva in premiera ptr mine - si am ales crema de zahar ars... si ceva imprumutat, ca sa-mi poarte noroc! (miresele stiu  de ce!:)) - si ptr asta ii multumesc Licutei Marin pentru reteta la care am poftit atat de mult timp!
Ingrediente:

1 litru lapte
8 oua
7 linguri zahar
1 esenta vanilie
1 lingura faina
4 linguri zahar pentru ars
Am pus laptele la fiert impreuna cu vanilia si cele 7 linguri de zahar. Cand zaharul s-a topit, am stins focul si am lasat sa se raceasca.
Intr-o cratita de 2 litri (eventual mai larga, nu inalta) am pus la ars cele 4 linguri de zahar, la foc mic, pe aragaz. Ptr ca pe aragaz mi s-a parut ca nu prea se topeste calumea, am bagat vasul in cuptorul preincalzit, lasand cateva minute, cat sa se fi topit zaharul – fara insa a se arde! Am scos cratita si am rasucit bine pe toate partile, „ungand” bine cratita.
Ouale le-am batut bine cu telul, am adaugat faina si treptat laptele racit, amestecand mereu.
Am pus amestecul de lapte cu oua in oala cu zaharul caramelizat si am asezat cratita intr-o alta cratita pe baie de apa. 
Am dat cele doua cratite la cuptor, la foc potrivit ptr cca 1 ora. Eu am gresit si am ales o cratita mai inalta.. si a trebuit sa las mai mult la foc, dar daca folositi o cratita mai larga, nu trebuie sa stea decat 45 minute. Sau mai pe intelesul tuturor, o lasam atat cat este nevoie ptr ca amestecul sa fie inchegat calumea.
Eu am lasat in cratita la rece pana a doua zi (va dati seama emotii pe mine...), cand am rasturnat-o pe un platou.
Delicioasa a iesit!!!
Multumesc Licuta ptr reteta!
Cu mare drag va ofer cate o feliuta, multumindu-va inca odata ptr ca ati fost alaturi de mine!