contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Crema De Zahar Ars

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Un dulce din copilarie, (multumesc mamei pentru reteta :) ce se face foarte usor. Un dulce pe care il fac destul de des insa intotdeauna il savuram cu mare pofta.
Il putem numi cu usurinta dulcele perfect ;).


Ingrediente:
  • 8 oua
  • 1 litru lapte
  • 250 gr zahar pt. compozitia de oua si lapte
  • 150 gr zahar pentru caramel
  • 3 pliculete de zahar vanilinat
  • 1 esenta rom
Preparare
Incepem prin a pune cele 150g zahar la caramelizat la foc mic intr-o craticioara de vreo 2litri.

Cand incepe sa capete culoare maroniu auriu si zaharul este topit tot luam de pe foc (nu trebuie sa fie caramelul foarte inchis la culoare altfel devine amar) si cu ajutorul unei manusi de bucatarie sau prosop uscat incepem sa rotim vasul cu caramel pe toate partile pana cand pereti vasului sunt bine tapetati cu zahar topit, apoi lasam la rece timp de aprox 1 ora sau pana ce incepe sa trosneasca compozitia si crapa usor.

Cat sosul caramel se odihneste preparam crema de oua cu lapte. Punem laptele intr-o craticoara adaugam peste cele 250g de zahar, zaharul vanilinat, romul si punem la foc mic amestecand mereu pana ce zaharul este complet topit, lasam la racit cat sa fie doar caldut laptele (ca de paine). Spargem ouale intr-un bol apoi le batem usor ca pentru omleta si le adaugam peste lapte caldut. Toata aceasta compozitie o turnam in vasul tapetat cu caramel si dam la cuptor timp de 45-60 min. primele 15 minute foc mai mare apoi foc domol. !!! de obicei vasul cu crema de zahar ars il pun la cuptor intr-un alt vas cu apa fierbinte cat sa acopere vasul cu crema.


Cat sta la cuptor este bine sa mai verificam crema sa nu scada apa sau cumva sa ardem crema!.
Scoatem din cuptor si lasam la racit apoi dam la frigider cateva ore sau peste noapte daca mai aveti rabdare. Serviti alaturi de frisca inghetata sau ce va mai pofteste voua inima.
Sa aveti pofta!