contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cum Cresc Astia Vacile In Argentina?

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Astazi mi s-a pus o intrebare interesanta: oare o fi adevarat ca argentinienii mai nou tin vacile suspendate ca sa se ingrase mai mult si mai repede?
M-a busit rasul in prima instanta, nu e posibil sa fi ajuns acolo. Apoi, am stat si m-am gandit crucis la cate minuni aud sau citesc in fiecare zi despre alimentele pe care le consumam, cum sunt obtinute sau procesate si m-a apucat panica. Daca, totusi oamenii aia sunt atat de disperati incat sa inventeze un astfel de sistem barbar?
La o prima documentare pe internet, nu am gasit informatii relevante despre tema in cauza. Dar am avut ocazia sa aflu niste chestii interesante despre productia carnii de vita in Argentina:

  • Tara este pe locul 3 la capitolul export de carne de vita, dupa Brazilia si Australia.
  • Argentinienii sunt, insa, pe primul loc ca si consum - undeva in jur de 70kg de carne de vita per capita, per an
  • Exista serioase controverse in ultimii ani pe marginea metodelor de crestere a vitelor, existand doua tabere mari:

Traditionalistii, care aleg, indiferent de presiuni si costuri mai ridicate, sa-si creasca animalele in libertate, sa le lase sa pasca libere, le hranesc deci natural. Carnea pe care o obtin ei este mult mai sanatoasa (mai mult omega 3 si mai putine grasimi saturate) si mult mai aromata.

Crescatorii moderni - cei mai multi s-au reorientat catre cresterea in tarcuri (fara sa le scoata afara vreodata!) si hranirea animalelor cu mancare procesata (graunte asemanatoare celor cu care ne hranim noi cainii sau pisicile).

Motivele se extind de la nevoia de a lasa campurile libere pentru culturile de soia - produs extrem de cerut in ultimii ani, iar oamenii s-au prins care-i treaba si s-au conformat cu cerintele pietilor externe - pana la eficienta costurilor, pentru ca este mai ieftin sa le hraneasca astfel, plus ca timpul necesar pana biata vacuta sa poata fi buna de taiat se scurteaza foarte mult.
In plus, aceasta a doua categorie de crescatori sustine ca obtin o carne cu mai putina aroma, dar mai frageda (vaca nu are loc sa se miste, nu i se intaresc muschii!) si cu o culoare rosie mai apetisanta - chestie care da foarte bine la cumparatori, acestia fiind dispusi oricand sa plateasca considerabil mai mult.
Intelegand acum ce dileme au oamenii, mi-am pierdut toata naivitatea vizavi de intrebarea de la care am plecat. Incerc sa aflu mai multe...fara sa ma infurii, ca direct nu ma afecteaza, eu sunt ok cu vita romaneasca si stiu sigur ca in Romania nimeni nu ar investi serios intr-o astfel de productie de masa cu leagane pentru vacute.


Articol recomandat de sufletpentruhrana.blogspot.com