contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Despre Halloween

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pumpkin 1
Halloween este o sarbatoare de origine celtica, preluata astazi de multe popoare din lumea occidentala, ea raspandindu-se in secolul al XIX-lea prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite ale Americii. Se sarbatoreste în noaptea asta, pe 31 octombrie, desi in unele tari data sarbatorii variaza. Numele provine din limba engleza, de la expresia All Hallows' Even, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, sarbatoare cu care Halloweenul a devenit asociat în tarile unde predomina creștinismul occidental — catolic si protestant.  Insa aceasta sarbatoare isi are originea in festivalul pagan al celtilor din Irlanda, Marea Britanie si Franta denumit Samhain. De Halloween copiii se mascheaza in si colinda pe la case întreband „Trick or Treat?” (Pacaleala sau dulciuri?), ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa.
Povestea spune ca, in aceasta zi, spiritele persoanelor care au murit in ultimul an se intorc pe pamant in cautarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, acesta fiind singura speranta de a avea o viata dupa moarte.  Celtii considerau ca toate legile spatiului si timpului sunt suspendate in aceasta zi, permitandu-le spiritelor sa interactioneze cu cei vii.  Cei vii nu doreau sa fie posedati. Astfel, in noaptea de 31 octombrie, satenii stingeau focurile din casele lor, pentru a le fi frig si pentru a deveni astfel nedoriti. Acestia se imbracau in tot felul de costume caraghioase si participau la parade galagioase in cartierul lor, incercand sa fie cat mai distructivi posibil pentru a speria spiritele ce veneau in cautarea celor vii.
Simbolul Halloween-ului este fara indoiala dovleacul sculptat, care reprezinta Lanterna lui Jack, sau Jack-o-lantern.   Potrivit legendei, un om numit “Stingy Jack” l-a invitat pe diavol sa ia masa cu el. Nevrand sa plateasca pentru consumatie, a reusit pana la urma sa-l convinga pe necuratul să se transforme intr-o moneda cu care ar putea plati masa. Apoi, trisand, a pastrat moneda in buzunar langa o cruciulita de argint care l-a impiedicat pe diavol sa-si recapete forma. Pana la urma, Jack l-a eliberat pe diavol cu conditia sa nu-l bata la cap timp de un an si daca va fi sa moara nu-i va lua sufletul. Anul urmator, de Halloween, Jack l-a pacalit din nou pe diavol să se urce intr-un pom dupa niste fructe si in acest timp el a sculptat o cruce pe copac pentru ca diavolul sa nu se mai poata da jos decat dacă nu-l va deranja timp de 10 ani. La scurt timp Jack a murit, exact de Halloween, si Dumnezeu nu a dorit sa-i dea voie unui netrebnic ca el in rai. In acelasi timp, diavolul a zis că se tine de promisiune nelasandu-l in iad. L-a trimis pe acesta in noaptea de Halloween doar cu o lampa pe care Jack a pus-o intr-un dovleac sculptat. De la aceasta legendă s-a pastrat traditia si pana in zilele de astazi cu sculptatul dovleacului de Halloween.
Nu sarbatoresc Halloween-ul asa cum il sarbatoresc altii, adica nu ma costumez si nici nu particip la petreceri si focuri de artificii. E o zi absolut normala pentru mine. Ador insa orice ocazie in care pot face dulciuri cu un motiv bine intemeiat. *__* Ca de Paste, Craciun, aniversari,etc. De exemplu anul asta am dezvoltat o pasiune pt candy corn. *__* O sa ii reproduc in casa, imediat ce gasesc siropul de glucoza. Intre timp am facut candy corn cookies si biscuiti inspaimantatori glasati, fantome de bezea, cupcakes colorate in borcane, si alte treburi.  Asa ca, daca veniti la usa mea cu Trick or Treat, fiti siguri ca am ce sa va dau. *__*
By the way, va place dovleacul meu ? L-am sculptat singura ! *__*