contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dovlecei Crocanti La Cuptor

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

50 ml ulei de masline
pesmet
50 de grame de branza telemea mai uscata
sare



Datorita retetei de mai jos aceasta leguma (sau fruct, ce-o fi) - dovlecelul - pe care ani in sir l-am discriminat pe nedrept, urca in mod clar pe un loc fruntas in topul preferintelor mele. Dupa budinca de dovlecei, astia m-au convins definitiv (specific ca pentru aceasta reteta am compilat si combinat plus touch-ul personal vreo alte 5-6 variante de preparare gasite pe diverse bloguri de limba engleza, la cautarea mea "baked zucchini" - cum ar fi aceasta sau aceasta). Astia sunt ai mei:

Mod de preparare:
Astia sunt protagonistii:

Evident, se curata de coaja, apoi se taie in bastonase cu lungime de 12-13 cm si grosime de 1-1,5 cm. Se presara cu sare si se uita de ei vreo 15 minute.

Intre timp, se amesteca pesmetul (destul, sa ajunga, eu am folosit pesmet din paine integrala, facut in casa, din juma" de pita de 750 de grame) cu telemeaua rasa fin:

Specific ca am vazut in celelalte variante de preparare tot felul de combinatii la amestecul in care se tavalesc dovleceii, unii se dau prin ou, in altele se amesteca faina cu pesmet sau se folosesc fulgi de porumb, pesmet cu usturoi tocat, diverse verdeturi sau parmezan.
Se combina uleiul de masline cu iaurtul si apoi se bat putin cu furculita:

Dupa ce dovlecii au asudat bine (sarea extrage apa din ei) se zvanta cu hartie absorbanta si se plonjeaza, cate trei bastoane odata, in amestecul de iaurt si ulei de masline. Se tavalesc bine-bine si se arunca in farfuria cu pesmet si branza. Scuturand orizontal farfuria ca sa se rostogoleasca bastonasele de dovlecei, se imbraca pe toate partile in pesmet. Se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt:

Se introduc la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pentru 25 de minute (pana se rumenesc):


Eu i-am servit imediat ce s-au racorit putin, cu sos tzatziki si o paine proaspata, cu rosioare:

Sunt crocanti si foarte, foarte gustosi.


Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.com by Laura Laurentiu