contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulce Bogat, Ca De Sărbătoare!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

    
     Fruitcake-ul acesta bogat în fructe uscate mi-a rămas în suflet de la Crăciun. Atunci l-am facut mai din timp, mai bogat, mai ca pentru sărbătoare de iarnă. Acum l-am facut la ore matinale de weekend (cu toate că e împotriva firii, îmi face plăcere să mă trezesc sămbâta devreme, pentru activități culinare dulci), cu fructe uscate mai puțin înghesuite în aluatul dens și ușor umed. Am scos din cutie forma de bundt cake proaspăt achiziționată, cu entuziasmul și mândria cu care alte femei feminine îmbracă o rochie nouă, și umplută cu aluatul frumos amestecat cu fructe frumos îmbătate în lichior de cireșe, am dat-o la cuptor. Și-am verificat și tot verificat de e bun de scos din cuptor. Și tot nu era și nu era. A stat puțin peste o oră, la foc mic ce-i drept. Dar a prins o culoare de urlă de invidie toate checurile palide. Cel de Crăciun a stat chiar mai mult, dacă bine țin minte. Pe acela l-am îmbătat, timp de o săptămână, în ungeri grijulii cu lichior de fructe, apoi, când ne-am pierdut răbarea cu ungerile alcoolizate, ne-a îmbătat el pe noi. Minunat a fost! Dar nici cel de acum, mai primăvăratic, nu e mai prejos sau mai puțin îmbătat. Pentru acesta am înecat, sa-mi fie cu iertare, fructele uscate în lichior parfumat de cireșe, o noapte întreagă. Și nu cred că s-au supărat, că tare bine au îmbogățit gustul cake-ului de sărbătoare. Și încă o mărturisire și trec repede la rețetă. Mă laud! Am întors casa pe dos, după ce am întors internetul pe dos, și m-am pus de am făcut ceva poze mai frumușele, mai raw, mai cu lumina din unghiul mai potrivit și, de neomis, cu soțul ținând placa pentru bounce-ul luminii și mirându-se tare de toată strădania fotografului wanna be în care se transformă, weekend de weekend, drăguța lui soțioară. 
      Ingrediente
  • 3 ouă
  • 150 gr unt
  • 150g zahăr
  • 175 g făină
  • 125 ml lapte la temperatura camerei
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1/2 de linguriță rasă bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță scorțișoară
  • un vârf de linguriță de cardamom
  • un vârf de linguriță de ghimbir
  • coaja rasă de la o portocală
  •  100 gr curmale, 50 gr stafide, 50 gr rahat, 30 gr nucă, 50 gr caise uscate, 50 gr merișoase uscate (sau alte fructe uscate în alte cantități)
  • fulgi de migdale
  • zahăr pudră și sucul de la o lămăie pentru glazura de zahăr
 

      
     Cu o seară înainte am lăsat fructele uscate într-un bol, stropite cu câteva linguri bune de lichior de cireșe (aveți toată libertatea de a alege alt tip de alcool)
     Am amestecat untul cu zahărul (și cel vanilat) până a devenit cremos. Am adăugat câte un ou și am continuat să mixez. Am adăugat făina (amestecată cu praful de copt, bicardonatul stins, scorțișoara, ghimbirul și cardamonul) și apoi laptele. La final am adăugat coaja rasă de portocală și fructele uscate (scurse) și am omogenizat. Am pus aluatul în forma unsă și tapetată cu făină (asta pentru că forma nu mi-a permis hărtie de copt, dar dacă folosiți formă clasică de chec, se poate folosi hărtie de copt) și am lăsat fruitcake-ul în cuptorul preîncălzit puțin peste o oră la foc mic. Nu am vrut să se rumenească prea tare deasupra fără să fie bine făcut în interior. Am verificat cu o scobitoare, până a ieșit relativ uscată. Am lăsat cake-ul în liniștea lui, la răcit în formă, cam jumătate de oră. A ieșit ușor din formă și ca mulțumire pentru acest fapt, am zis să-l ornez frumos cu o glazură albă (care mie nu mi-a rămas la fel de albă cum m-am așteptat) de zahăr (sucul de la o lămăie se amestecă cu zahăr pudră adăugat până se obține consistența dorită). Apoi i-am pus cu grijă un moț de merișoare și fulgi de migdale și l-am trimis rapid l-a pozat, eu mi-am pus fața serioasă de ”wanna be a photographer” și multe ore mai tărziu, după ce casa s-a retransformat din studio în casă de oameni tineri și buni, am gustat din el, cu poftă, o felie și încă o felie cu multe mmmm-uri printre mestecături, concluzionând ”pfoai, da bun mai e! mai este?”
 
 
http://dear-husband-dear-wife.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss