contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata De Lubenita Cu Vanilie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
mal

Aseara am facut DULCEATA DE LUBENITA... ma rog, mai mult din cojile de la lubenita , aromata cu vanilie.
A iesit atat de mieroasa, de gustoasa , de colorata, de ...buna :D....mult mai buna decat ma asteptam.
De ce spun asta?!
Despre dulceata de/din  coji de lubenita nu am amintiri prea simpatice ... :D. Asta deoarece de fiecare data cand mama se punea sa ne faca dulceata asta, eu eram cea care trebuia sa dea pe razatoare cojile.( mama asa o facea, din cojile rase )
Operatiunea se solda  mai mereu ce degete zdrelite si restul chestiunilor de dupa (huh, nasoale ).
In plus , dulceata obtinuta cu atatea sacrificii era mereu conservata si depozitata pentru "la iarna". Pentru moment primeam o portie sa ne saturam, iar restul cand ii venea vremea.
Salivam de fiecare data cand ma intalneam cu borcanele din camara si uram restul anotimpurilor, dorindu-mi sa se sfarseasca mai repede, sa vina odata iarna cu vremea dulcetii de lubenita.
Si pana ii venea vremea, "bleaga" asta de dulceata se zaharisea :((. Asa, zaharisita, s-o mai manance porcii daca-or vrea !
Va dati seama ca sunt indreptatita sa spun ca n-am amintiri simpatice ?!  :) :D
In fine...asta atunci, altele acuma :)).
I-am pus gand rau lubenitei inca de cand l-a chinuit un picut pe iubi, facandu-l sa cam scoata limba dupa ce a purtat-o in brate cele 3 etaje pana acasa :))
A fost imensa...de mai bine de 16 Kg :D ...si dupa cum am ginit-o inca inainte s-o "chilaresc", a avut coaja destul de grosuta.
Se preta la dulceata, deci :D.
Asa ca, pana i-am savurat miezul, i-am taiat coaja( doar partea alba, coaja propriuzisa, cea verde, se indeparteaza !  ) bucatele ( mai mari/ mai mici ) pana am adunat 1,2 Kg.
Din poza veti vedea ca am mai lasat si ceva miez pe coji ;)
Am pus bucatelele in oala in care urma sa fierb dulceata, am adaugat 500g zahar si am tot amestecat-o asa la rece ( din cand in cand ) pana s-a cam topit zaharul , iar cojile si-au lasat pretiosul suc ( vezi poza )
Am adaugat cojilor de lubenita si cojile unei pastai de vanilie, al carui miez (semintele ) l-am folosit in alte scopuri.
La sfarsit am constatat ca mai avea suficiente seminte ( le veti vedea in dulceata...punctele acelea negre, sunt seminte de vanilie ;)  ).

Am pornit focul , mai intai mai tare pana a inceput sa clocoteasca, apoi l-am lasat mai molcom. Am lasat dulceata sa bolboroseasca pret de un ceas , amestecand in ea din cand in cand.
I-am pus apoi o lingurita rasa de sare de lamaie...pentru contrasat de aroma si antizaharisire ;)....nu mai vreau cristale de zahar in dulceata mea de lubenita, veci !
Am mai lasat-o sa clocoteasca inca un sfert de ceas , apoi am oprit focul.
 In timpul firberii mi-a umplut casa de arome ...de fructe si vanilie , un vis :).
Rezultatul muncii mele a fost acest borcan  de 400 ml si inca un castronel de cca 250 ml - pentru degustare :D.
La cat de "mult" am muncit, rezultatul e mai mult decat satisfacator :)).

Mi-am savurat cafeaua cu minunata , mieroasa, aromata dulceata de lubenita  si unt pe pita facuta in casa :).
Concluzia ?!
MAI VREAU !  ;)


Daca vreti si voi, faceti !
Veti ramane surprinsi de textura si aroma ei :)...si cand te gandesti ca e doar o biata coaja de lubenita , aruncata la gunoi de cele mai multe ori .
FITI BINECUVANTATI !