contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceaţă Din Petale De Trandafiri - Rózsadzsem

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Dulceaţă din petale de trandafiri


Mama colegei mele obişnuieşte să facă în fiecare an dulceaţă si miere din petale de trandafiri. Anul acesta mi-a dat petale de trandafiri şi reţeta de la dulceaţă. Pot să vă spun că este o adevărată  raritate în zilele noastre, are un parfum şi un gust îmbietor, să nici nu pomenesc de culoare. Această reţetă a apărut în numărul din iulie a revistei "Syekely Konyha".


Şi acum iată ingredientele: 60 buc flori de trandafir, 8g sare de lămâie, 0.5l apă, 1 kg zahăr

1.Dimineaţa culegem trandafirii bine înfloriti. Scoatem petalele având grijă să nu rămână galbenul din stamină. În caz contrar dulceaţa o să fie acrişoară.
2.Punem petalele într-un bol de sticlă şi presarăm sarea de lămâie.
3.Punem apa cu zahărul să fiarbă. După fierbere aşteptăm 5 minute până siropul începe să se îngroaşe.
4.Între timp rupem petalele în mici bucăţele, le amestecăm bine cu sarea de lămâie şi adăugăm în sirop. Fierbem împreună încă 5 minute.
5.Spălăm 3-4 borcane mici, le uscăm bine. Umplem borcanele cu dulceaţă fierbinte, le legăm şi le punem într-un loc cald, să se răcească încet.


Rózsadzsem

Régebb vidékünkön is nagy hagyománya volt a rózsadzsem, rózsaméz készitésének. Már az 1600-as években őseink rózsamézzel izesitették a süteményeket, desszerteket. Napjainkban egyre kevesebben termesztenek tearózsát és még kevesebben dolgozzák fel. Ditrói kolleganőm anyukája minden évben megörvendezteti hozzátartozóit ezzel a különleges finomsággal. Tőle kaptam a lent elkészitett dzsemhez a tearózsákat és a receptet is. Ez a recept megjelent a "Székely Konyha" júliusi számában.

hozzávalók: 60db tearózsa, 8g citromsó, 0.5l viz, 1kg cukor

1. Reggeli órában leszedjük a jól kinyilt rózsákat és a rózsaszirmokat letépkedjük. Vigyázzunk, hogy a szirmok között ne maradjon porzó, keserű lesz tőle a dzsemünk.
2. A szirmokat egy műanyag vagy üveg tálba tesszük és citromsót szórunk rá.
3. A vizet felfőzzük a cukorral. Forrás után még 5 percet főzzük, amig kezd sűrüsödni a szirup.
4. Ez idő alatt a szirmokat apró darabkákra tépjük és összevacskoljuk a citromsóval, majd a sziruphoz adjuk. 5 perc alatt összefőzzük.
5. 3-4 kisebb befőttes üveget kimosunk, szárazra törlünk. A dzsemet üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.