contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata Si Jeleu De Gutui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ador gutuile. Îmi plac crude, în mîncare, dulceata, gem, peltea, compot, jeleu... în orice si oricum, gutui sa fie.  Ai mei, crude nici nu le gusta. Sotul mai ia eventual cîte o lingurita din dulceata, iar Denise... ei nu-i plac gutuile :D De obicei cumpar cîte un borcan de jeleu de gutui, si ma multumesc cu atît, decît sa fac doar pentru mine. Anul asta însa am hotarît sa fac macar cîteva borcanele.
Am avut cinci gutui de marimi diferite, doua lamîi si trei mere din care unu l-am mîncat, ca sa am forta de munca :D

În primul rînd se curata gutuile de puf, apoi se spala toate fructele bine sub jet de apa rece. Se pregatesc doua vase cu apa. Într-unul se pun cubuletele de gutui, pe masura ce se curata fructul si se taie, pentru a nu oxida prea tare, iar în celalalt merele întregi, gutuia taiata bucati si  cojile + casutele de sîmburi ale celorlalte gutui. Putin, vor oxida gutuile oricum, dar nu va speriati, în timp ce fierb îsi revin la... realitate :D

Începem cu dulceata. 

Ingrediente pentru dulceata:
  • 1000 ml apa
  • 900 g gutui, taiate cubulete/bucatele
  • 800 g zahar
  • 2 pastai de vanilie
  • 1 lamîie/zeama 
Se fierbe (nu mult) un sirop din apa cu zahar pîna textura devine putin mai densa. Se adauga cubuletele de gutui, pastaile de vanilie si zeama de lamîie strecurata si se fierbe pe foc moderat pîna se înmoaie gutuile. 


Se îndeparteaza pastaile de vanilie. Se da focul mai tare si se mai trage un clocot pîna spuma devine densa si face clabuci mari si luciosi/sticlosi. În total a fiert aproximativ o ora. Se trage vasul de pe foc.
 

Veti observa ca bucatelele plutesc deasupra, siropul este clar si lucios. Turnati dulceata în borcane curate/sterilizate si uscate, le închideti bine si le întoarceti pe capace pret de 10-15 minute, dupa care le readuceti în pozitia initiala. Se lasa la racorit, dupa care se transporta si pastreaza în camara la racoare ferite de razele soarelui macar 2-3 zile pîna sa deschideti primul borcan :D  Lasati-le gutuilor putin timp sa se îmbibe cu sirop, dulceata zaharului si aroma vaniliei. 

Aici frumoasele mele borcanele :)
 


Ingrediente pentru jeleu:

  • 1 gutuie (cea mai mica) întreaga (cu tot cu coaja, casuta de sîmburi), taiata bucati
  • doua mere întregi
  • 1 lamîie/zeama
  • coaja si casutele cu sîmburi de la cele 4 gutui
  • 2 pastai de vanilie

Sa trecem la jeleu.
Daca în cel de-al doilea vas ati pus prea multa apa turnati deoparte/aruncati atîta încît sa va mai ramîna acoperite cojile, fructele and Co. Bineînteles ca fructele se vor ridica deasupra, dar daca le apasati cu palma în jos, sa fie acoperite bine de apa. Se fierb cu capacul într-o dunga (aproape acoperite :P ) pîna sînt moi cojile si bucatile de gutuie, iar merele încep a se împrastia.
 

Strecurati. Masurati zeama obtinuta. În general se foloseste zahar în proportie de 1:1. Pentru gustul meu, exagerat de dulce si prea gros pentru ceea ce intentionez eu sa folosesc acest jeleu. Am pus în proportie de 1:2. Deci o parte zahar la doua parti zeama/lichid. Mai exact -  500 zahar la 1000 ml lichid.
 

Se adauga sucul de la o lamîie (strecurat) si doua pastai de vanilie. De data asta nu le-am despicat. Daca va deranjeaza punctuletele care oricum ies într-o anumita masura, adaugati zahar vanilat sintetic. Eu prefer punctuletele.
În timp ce fierbea. 

 

L-am lasat la fiert pîna a devenit usor dens. La testul cu picatura pe farfuria rece, picatura s-a întins, dar nu s-a împrastiat, iar dupa racire a devenit lipicioasa bine. Asa veti obtine un jeleu mai moale, nu beton. Daca îl doriti mai teapan, la testul cu picatuta pe farfuria rece picatura trebuie sa stea bulbucata ca o perla, sa se întinda greu. Deci îl fierbeti mai mult. Aveti însa grija, ca fiertul pe foc iute va transforma jeleul rapid în... crema de zahar ars, mai ales daca folosit zahar cu lichid în proportie de 1:1.

Inainte de a-l turna în borcane.

 

Daca  va întrebati cum s-au înmultit pastaile de vanilie, va spun eu. Sînt din dulceata. Le aveam înca pe farfurioara, si daca tot  se uitau asa lipicioase la mine, le-am azvîrlit si pe ele în oala cu jeleu în timp ce fierbea, sa le tina companie surorilor :P Dupa fierbere se procedeaza la fel ca la dulceata pîna la racire.
 

Formatia completa.