contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Estonian Kringel

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

    De cand l-am vazut la JLC, nu mi-a mai stat gandul decat la el. Nu m-a bantuit chiar ca my preciouss, but still.... Asa ca de acum declar sus si tare: If it's Sunday.... is estonian kringel !  Dar deja incep sa adopt stilul "comfort food" for sunday. Got it?
     Asa ca dis-de-dimineata, am pus mana la invartit niste aluat si iata ce a rezultat: 

Asadar ingrediente:
pentru aluat:
  • 120 ml lapte caldut (nu fierbinte)
  •  1 lingurita zahar 
  • 1 galbenus
  • 30 g unt
  • un praf de sare
  • 15 g drojdie
  • 300 g faina
pentru uns :
  • 50 g unt
  • 3-4 linguri zahar
  • 1-2 lingurite scortisoara
       Puneti intr-un bol curat drojdia frecata cu 1 lingurita zahar si cu laptele caldut, nu fierbinte, ca o distrugeti. Lasati bolul la loc cald, acoperit cu un prosopel curat, pana ce se umfla si face o spuma deasupra. 
      Intr-un bol maricel puneti faina amestecata cu un praf de sare. Faceti o gropita in mijloc si turnati acolo laptele umflat cu drojdie, galbenusul de ou si untul topit dar racit. Amestecati bine vreo 10 minunte pana obtineti o bila de aluat. Lasati-o la loc cald, pentru 1-2 ore pana ce-si dubleaza sau chiar tripleaza volumul.
      Apoi pe masa infainata intindeti bila de aluat frumos crescuta, (dar mai framintati-o citeva minute -  sa iasa tot aerul) si cu sucitorul intindeti foaie mai mult dreptunghiulara decat patrata, cam de vre 1 cm grosime.
      Din 50 de grame de unt frecat bine cu zahar si 2 lingurite de scortisoara (eu am pus 2 lingurite pentru ca-mi place foarte tare aroma) faceti o crema si ungeti cu ea suprafata de aluat. mai lasati din crema vreo 2-3 linguri pentru uns deasupra.
    Dupa ce ati intins bine cu pensonasul crema de unt si scortisoara pe tot aluatul, rulati-l strans sub forma de rulou. Apoi cu un cutit ascutit taiati-l in doua, pe lung, lasand vreo 2-3 cm netaiati la un capat. Incercati sa suciti aluatul, adica fiecare bucata din ruloul taiat, in forma de spirala, unul peste celalalt, lasand partea taiata, rasfirata, in exterior. Aici e cheia frumusetii lui. uniti capetele sub forma de colacel.
    Ungeti frumos faldurile exterioare cu crema oprita (cum v-am zis mai inainte, da?!) si dati totul in cuptorul incalzit pentru 20-25 minute maximum.
    Rezultatul...e mirific ....si de bun si de frumos. Mersi Ana!