contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fougasse Cu Masline

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Sunt la a 2-a incercare de fougasse, prima oara nu mi-a iesit cum imi imaginam desi reteta era compusa din ingredientele de mai jos x 2. Este simpla, iar rezultatul fabulos il obtineti fara batai de cap. Va trebuie un strop de rabdare si putina delicatete in manuirea aluatului. :)

  • 500g faina (ori 400g alba +100g integrala)
  • 1 plic de drojdie instant (am pus Dr Oetker)
  • 10g sare
  • 350g apa (sunt aproximativ 410ml, insa cantariti apa pt a evita surpizele)
  • 10-12 masline fara samburi, tocate marunt
  • 1 lingurita sirop de agave/miere/zahar

- se incinge cuptorul la 400F pt 5 minute, apoi se stinge (veti vedea de ce)
- se dizolva drojdia in apa indulcita si se lasa totul deoparte 10 minute
- se amesteca faina si sarea si se adauga lichidul
- iese un aluat lipicios, care trebuie framantat pana devine numai o idee lipicios :))
- la malaxor maxim 10 minute dureaza totul
- se adauga maslinele tocate si se framanta bine in asa fel incat maslinele sa fie distribuite uniform
- se pune aluatul intr-un bol, se acopera cu o carpa umezita in apa calda si stoarsa bine, apoi se pune totul in cuptorul caldut (si stins de cateva minute) pt o ora sau pana-si dubleaza volumul
- se scoate bolul din cuptor si se incinge cuptorul de data asta la 430F, il pregatim pt coacere
- se rastoarna cu grija aluatul pe masa infainata si se imparte in 4 (am lucrat cu un dough scraper din plastic)
- se asterne o tava cu hartie de pergament si direct pe ea, intindem delicat aluatul (sa aiba cam un deget grosime) si-l crestam ca-n fotografie
- se mai lasa totul 30 de minute deoparte apoi se coace pt 15 minute la 430F si alte 5 la 480F
- in momentul in care introduceti tava in cuptor, aruncati si-un pahar cu apa (cca 200ml) in cuptor, apoi inchideti usa repede. Vrem sa-i oferim aluatului un mediu aburit , dar numai pt cateva minute. NU va sugerez o cratita cu apa pe tot parcurusul perioadei de coacere. E suficienta metoda de mai sus chiar daca va pare putin extrema. :) (* eu am cuptor electric, la cele pe gaz daca puteti pune o tava pe un gratar, sub cel pe care vor sta fougassele si sa aruncati pe el un pahar de apa e perfect.)
Cu temperatura va sugerez sa experimentati in functie de cuptor. Fougassele mele nu erau rumenite dupa cele 15 minute si teoretic trebuiau sa fie, asa c-am marit temperatura si le-am mai lasat 4-5 minute pana s-au rumenit frumos.


Articol recomandat de anditudor.blogspot.com