contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fursecuri Fine Cu Vanilie (" Caprices Des Dames")

articol scris de mica82ro blog Mica's Blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Zilele trecute rasfoiam o carte de bucate primita "mostenire" de la mama. Este o colectie foarte veche de retete foarte de-a Silviei Jurcovan. Cautam o reteta simpla de fursecuri . M-am oprit asupra fursecurilor cu vanilie. Mama ni le facea cand eram mici si erau mereu o incantare pentru noi, copiii. Reteta suna cam asa:
Ingrediente:
100gr faina ( eu am pus 70 gr faina/30 gr amidon )
100 gr unt moale
100 gr zahar pudra
2 oua mari (60gr bucata)
1 zahar vanilat
10 ml esenta rom(circa o lingurita)

Preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma. Cand spuma este destul de tare se adauga zaharul pudra si romul.se bat inca 2-3 minute ,apoi se pun galbenusurile si untul moale sau topit( dar rece). Compozitia se amesteca de 4-5 ori prin rasturnare.
Se amesteca faina cu amidonul. Se pune toata faina deodata peste amestecul de albusuri si amestecam bine, tot prin rasturnare pana la omogenizarea compozitiei. Compozitia va fi moale si spumoasa.Aluatul meu arata cam asa , inainte de a incepe sa pun in tava viitoarele fursecuri.

Aluatul se ia numai din marginea compozitiei, fara a mai amesteca pana la sfarsit. Luam cate o jumatate de lingurita( cat o maslina)de aluat si se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Distanta dintre fursecuri trebuie sa fie de 2-3 cm. La copt fursecurile se latesc. Se coc la foc mediu 12-15 minute, in cuptorul preincalzit. Cuptorul meu e mai "grabit" si a trebuit sa le scot dupa 10 minute. Fursecurile sunt gata cand marginea lor incepe sa se rumeneasca putin.

Imediat ce s-au copt , se scoate tava din cuptor si se trece lama cutitului pe sub ele, inainte de a deveni crocante. Daca se racesc se vor zdrobi cand le veti lua din tava. Sunt foarte fragede.
Se pot orna cu glazura de ciocolata, serbet ,glazura cu aroma de vanilie(cazul meu). Se pot lipi cate doua cu putina crema sau marmelada.
La capitolul glazurat m-am jucat cu glazura si mai ales cu culorile. Am vrut ca picii sa fie atrasi de fursecuri si sa nu raman cu ele pe masa.
Am facut 3 tavi ultima data, iar cei mici...si cei mai mari din casa le-au devorat de 2 ore.
Sunt foarte, foarte bune!