contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fursecuri “inciocolatite” Cu Fulgi, Nuci Si Merisoare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Fursecuri cu ciocolata, fulgi nuci si merisoare

Reteta preluata de la Patricia Scarpin (originalul)

Recunosc. Nu-mi plac imprumuturile de traditii: nu sunt de acord cu Valentine’s day (desi se poate spune ca am fost prinsa de vreo cateva ori sarbatorindu-l .. prinsa de focul pasiunii :) , nu-mi place chestia cu aruncatul buchetului, Haloween, etc etc etc si alte gramezi de traditii eminamente americane pe care le sarbatorim si noi si o gramada de alte popoare desi nu prea au nici in clin nici in maneca cu viata, istoria si traditiile lor.

Dar imi place un singur lucru si imi place mult… felul in care vad ei Craciunul .. o sarbatoare atat de importanta si atat de .. parfumata. Daca la noi cozonacul este regina prajiturilor facute cu aceasta ocazie atunci la ei este turta dulce si… fursecul. Drept urmare fiind o iubitoare a fursecului in genere (doar cel facut in casa nu chestia aia de cofetarie care e la fel indiferent ce contine… nici nu vorbesc de alea de supermarket ca deja mi se pare ca vorbesc de chestii interzise…) am inceput o cursa a repetitilor pentru seria de fursecuri perfecte pentru Craciun  chiar cu vreo luna inainte de Craciun. Si asa am descoperit site-ul mai sus citat si bogatia de fursecuri minunate aflate acolo. Ce o sa cititi mai departe este o reteta ce as putea spune cu usurinta ca se incadreza in gama retelelor perfecte… aceste fursecuri sunt de-a dreptul divine. Eat and pray :)

Ingrediente

  • 175g faina
  • 1 plic de praf copt
  • ½ lingurita bicarbonat pt prajituri
  • ½ lingurita sare
  • 144g fulgi de ovaz (se pot folosi si fulgi obisnuiti de proumb – Fortza, spre exemplu)
  • 110g nuci pecan, prajite un pic in cuptor si taiate grosier (se pot folosi si nuci romanesti normale, diferenta este ca nucile pecan sunt mai degraba dulci decat cele romanesti care sunt usor amarui)
  • 110g merisoare deshidratate (se pot folosi stafide)
  • 112g ciocolata amaruie (minim 60% cacao pana la cat de amara suporta fiecare :-) ), taiata in bucati mici, dar nu rasa, important e sa ramana bucatele din ea
  • 170g unt moale (trebuie scos din timp din frigider, eu l-am scos cam cu vreo 2 ore inainte intr-o bucatarie destul de… incinsa deci era ca o crema, dar nu trebuie topit ci doar sa fie moale)
  • 262g zahar brun (sau zahar nerafinat de trestie sau in lipsa se poate folosi si zahar normal, cel brun tinde sa se caramelizeze la cuptor si adauga un plus de aroma)
  • 1 ou mare
  • 1 esenta de vanilie

Incalziti cuptorul la 180°C – temperatura medie, obsinuita pentru coacerea oricarei prajituri. Cantitatea de mai sus ajunge pentru doua tavi mari de cuptor si inca una mai micuta; eu le-am facut mai mari pentru ca in felul acesta intra in fiecare fursec cate un pic din fiecare ingrdient si asta e smecheria. Tava se poate tapeta clasic sau cu hartie de copt. Eu am folosit hartie de copt.

Intr-un vas cerneti faina, parful de copt, bicarbonatul si sarea. Puneti deoparte. In alt vas amestecati fulgii, nucile, merisoarele si ciocolata. Intr-un alt vas frecati cu mana/mixerul untul impreuna cu zaharul pana obtineti o crema pufoasa. Adaugati apoi oul si incorporati-l complet. Adaugati amestecul de faina de mai sus. Amestecati pana la incroporarea totala (de aici eu nu am mai putut folosi mixerul pentru ca se tranformase intr-o chestie foarte tare… asa ca am luat o apleta si am folosit forta centrifuga a… mainii :-) ). Se adauga si combinatia cu nucile. Se amesteca bine, bine (intai mergeti la sala ca altfel s-ar putea sa nu aveti forta… :-) ). Luati cu o lingurita sau cu manuta compozitie si formati gramajoare in tava, lasati ceva spatiu intre ele pentru ca .. parf de copt + bicarbonat… se vor lati ceva la copt. Bagati tava la cuptor si lasati in jur de 8-10 minute, fursecul trebuie sa ramana moale spre mijloc si sa se coloreze putin pe margini. Mi-au iesit in jur de 25 cred, nu am apucat sa le numar pentru ca… au cam disparut.