contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Fursecuri – Mamaia

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Fursecuri mamaia

Fiecare cred ca pastreaza anumite amintiri puternice din copilarie, ceva ce ii placea, o anumita amintire la care te intorci cu placere si drag de fiecare data cand ai nevoie sa o faci. Nu eram o “fomista” pe cand eram copil, bunicile mele si mama se rugau cu tot felul de bunatati de mine, iar eu…nu mancam, nu-mi era foame :) In schimb imi placeau dulciurile facute in casa. Bunica mea nu facea multe prajituri, dar facea boules de neige, chec, minciunele si… fursecuri. Ei printre amintirile astea la care ma intorc intodeauna cu placere si care-mi ofera o stare de bine instant se afla si amintirea furescurilor… De ce? Pai imi aduc aminte cum ma ghemuiam in pat comod in dupa-amiezile reci de vacanta de iarna, cu o cartulie intr-o mana si o farfurie de fursecuri in cealalta. Si ce bine era… eram intr-o poveste cu printi si printese sau bantuind pe strazile Londrei alaturi de David Copperfield sau zburand cu gastele lui Nils Holgersson…

Iar de atunci de fiecare data cand imi aduc aminte de fursecurile bunicii ma simt bine si imi aduc aminte ce fericita era viata de copil ghemuit la marginea sobei. Asa ca va dati seama ca trebuia sa scot caietelul mamei (evident mostenit de la bunica) si sa incerc si reteta de fursecuri. Iar dupa ce le-am incercat o data in forma traditionala a lor adica o lingurita de umplutura simpla si una de umplutura cu cacao (din care eu furam asa… cruda… :-D ) mi s-a atras atentia :-P ca “mami” le face cu stafide si fara cacao si atunci am incercat si varianta simpla. Si… imaginatia a zburdat in continuare si urmatoarea data la “cu cacao”, “simple cu stafide” s-au mai adaugat si “cu migdale garla”, cu “pietricele de cioco”, “cu cate o aluna pitita” etc. Drept care puteti sa zburdati si voi… practic puteti pune in acest aluat, dupa ce ati creat baza, cam tot ce aveti voi chef si va satisface simtul… gustativ :-)

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 2 cescute de zahar
  • 2 cescute de ulei
  • 4 cescute de faina
  • Arome (zahar vanilat, coaja de lamaie)
  • Stafide / migdale / ciocolata bucati mici / nuci… dupa imaginatia fiecaruia

Fursecuri mamaia

Se freaca zaharul cu ouale intregi, se pune uleiul, apoi faina. O parte, daca vreti, se freaca cu cacao. Se pun aromele si nucile sau stafidele sau ce vreti voi sau nimic… se pun cu o lingurita in tava tapetata, aveti grija sa lasati loc destul de maricel intre ele pentru ca au tendinta sa se intinda si sa ocupe toata… tava. Se coc la foc iute, adica vreo 10-15 minute la 200 grade. Atentie, cand incep sa se rumeneasca pe margini un pic, le scoateti. Fursecurile in general de genul acesta sunt un pic moi atunci cand le scoateti. Daca le lasati pana se intaresc atunci se vor transforma intr-un fel de… pietroaie.