contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gomboţi Cu Prune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


4 linguri faina
prune spalate si curatate (exista posibilitatea de a face gomboti din prune intregi, cu sambure cu tot, asa facea bunica mea, mie personal nu imi plac asa pentru ca ies mult prea mari)
zahar
1 praf de sare
scortisoara (optional, eu am folosit zahar vanilat, nu ma impac cu combinatia scortisoara-prune)
100-200 de grame de pesmet(suficient cat sa imbrace toti gombotii)
30 de grame de unt pentru rumenit pesmetul


Gombo?ii cu prune sunt ceea ce in restul tarii se cunoaste sub denumirea "galuste cu prune". Reteta este de inspiratie austro-ungara, in ungureste galusca=gombóc. In Banat si in Ardeal gombo?ii cu prune sunt un desert foarte agreat si de aici s-au raspandit pe intreg teritoriul romanesc.
Exista destule retete ale aluatului acestor gomboti - cu cartofi, cu branza proaspata de vaci, aluat pripit (ceva in genul eclerelor). Deasemenea, gombotii pot fi umpluti si cu alte umpluturi - caise sau branza de vaci cu stafide.
Eu va propun azi o reteta pe care o am de la Amalia - m-a intrigat pentru ca mi s-a parut foarte rapida si chiar asa este, galuste sunt moi si placute si sunt gata intr-o joaca:


Mod de preparare:

Apa, sarea si untul (margarina) se pun pe foc.

Cand untul s-a topit complet si apa clocoteste, se adauga grisul amestecand continuu, pana se ingroasa si lichidul este complet absorbit. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca.

Intre timp, se topeste untul, intr-o cratita neaderenta, si se adauga pesmetul. Se amesteca continuu, pana ce pesmetul se rumeneste usor si capata o aroma placuta.

Se trage de pe foc si se amesteca cu zahar (eu prefer cu zahar tos, imi place sa fie crocant, dar se poate si zahar pudra) dupa gust. Tineti cont ca aluatul nu este dulce deloc, doar zaharul din pesmet va da gustul de dulce al gombotilor. Se adauga zahar vanilat si/sau scortisoara si se amesteca bine.

Intre timp, grisul oparit s-a racit. Se adauga ouale (in functie de marime, 3 sau 4) si faina.

Se framanta rapid si aluatul este gata:

Se pune apa la fiert intr-un vas incapator.
Prunele spalate si curatate (sau cu tot cu sambure, dupa cum va place) se rup in doua, daca sunt prea mari.
Din aluat se rup bucati de marimea unei nuci mari, care se aplatizeaza in palma (aluatul nu este deloc lipicios), se adauga pruna in care se poate pune zahar(optional) cu vanilie si/sau scortisoara:

Se inchid marginile aluatului, acoperind bine pruna, si se lipesc. Se modeleaza gombotii:

Gombotii se fierb toti deodata in apa clocotita, pana se ridica la suprafata (eu i-am lasat inca 2-3 minute, in clocote mici, sa am siguranta ca s-a fiert si pruna):

Se scot cu spumiera si se tavalesc imediat in pesmetul cu zahar.

Sunt minunati atat calzi cat si reci, pruna este dulce-acrisoara, aromata, in aluatul numa" bun ca si consistenta, pesmetul crocant... aproape ca nu stiu nimic mai bun!



Reteta recomandata de cuinabanateana.blogspot.com by Laura Laurentiu