contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Gomboti Cu Prune

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Este vremea prunelor si sunt prune in piete la mai toate tarabele. Unele familii merg la cules de prune pentru traditionala tuica de prune desi anul acesta nu cred ca a fost un an foarte bun si prunele nu s-au facut in cantitati uriase-depinde si de regiune si de faptul ca unii nu si-au permis sa stropeasca pomii.

Dar revenind la prune, stiati ca o pruna are intre 30 si 60 de calorii? si ca exista prune pentru gatit si prune care sunt pentru mancat? sau ca sunt fructe care erau folosite cu mii de ani in urma, fiind descoperiti pruni chiar si in gradinile suspendate din Babilon?

Revenind la gombotii nostri, ei necesita timp pentru preparare, dar rezultatul este spectaculos.

Avem nevoie de:

  • 1 kg cartofi
  • 2 oua
  • 300 grame faina-sau cata ia
  • 150 grame unt
  • o priza de sare
  • prune
  • 100 grame pesmet
  • 8 linguri zahar brun
  • scortisoara
  • cuisoare
  • smantana-optional

1. Fierbem cartofii. Apoi ii curatam de coaja. Ii pisam ca si pentru pireu. Apoi adaugam ouale si faina cat cuprinde, pentru a se forma un aluat moale si usor de lucrat. Adaugam si 2 linguri de unt. Aluatul este foarte important si destul de dificil de lucrat. Pudrati faina pe blatul de lucru si astfel nu se va lipi.

2. Pesmetul il calim in unt, cateva minute amestecand continuu. Adaugam si zaharul brun la sfarsit apoi luam tigaia de pe foc. In acest pesmet vom pune toti gombotii fierti si ii vom roti pentru a prinde pesmet pe toate partile.

3. Prunele- sa fie cat mai mici- le spalam, le taiem, scoatem samburele. Daca aveti numai prune mari folositi doar o jumatate de pruna per gombot.

4. Punem o oala mare cu apa mai sus de jumatate la fiert.

5. Acum aluatul il intindem- jumatate de cm grosime, pudrand continuu cu faina pentru a nu se lipi si taiem aluatul in bucati de aprox 7 cm X 7 cm in mijlocul fiecaruia asezand o pruna.

Formam o sfera, cu pruna bine invelita pe toate partile-astfel avem gombotul.

!!!Atentie gombotul sa nu fie prea mare-va fierbe mai greu

Ii punem la fiert in apa clocotind cam 10 minute sau pana gombotii se ridica la suprafata si inca 3 minute. Apoi scoatem gombotii intr-o oala cu apa rece, pentru a opri coacerea.

Ii dam prin pesmet si ii servim calzi sau reci. Putem servi cu smantana si gem de prune sau cu scortisoara si cuisoare.

POFTA BUNA!!!

 

 


Articol recomandat de retete30minute.wordpress.com