contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Hummus & Lipie Marocana

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Si bineinteles o provocare secreta. Luna aceasta, am primit de la Ama, un blog extrem de interesant, pe care vi-l recomand sa il cititi postare cu postare. Asta daca nu ati facut-o pana acum. 
Bucataria Elenei este un blog plin de retete altfel, sanatoase si usor de pus in practica.

Mie mi-a fost foarte greu sa ma opresc la o reteta, de aceea am ales pentru inceput doua. Insa va asigur ca vor mai urma si altele. 
Prima reteta este "Un alt fel de hummus", adica pasta de naut cu migdale si masline, iar a doua reteta respectand zicerea "Dar din dar se face rai" intra a doua in provocarea secreta: "Lipii marocane". Elena a preluat aceasta reteta, tot in cadrul provocarii secrete de la Ana Maria Ciolacu.




Pentru hummus avem nevoie de 200 gr naut, 3 catei de usturoi, 1 lingurita tahini (pasta de susan), 2 linguri apa (din cea in care a fiert nautul), 2 linguri suc de lamaie, 50 gr migdale decojite, 2 linguri cubulete masline, sare, piper, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri patrunjel verde

Punem nautul la inmuiat pentru cel putin 12 ore in apa calduta. A doua zi il fierbem timp de 20 de minute. Eu l-am fiert in oala sub presiune.


Migdalele se pot decoji rapid dupa indicatiile pe care e gasiti aici sau se pot lasa peste noapte in apa la temperatura camerei. Dupa ce le decojim le macinam.
Intr-un bol punem nautul, usturoiul, apa in care a fiert nautul, tahini, sucul de lamaie, sarea, piperul, uleiul de masline si patrunjelul. Lasam blenderul sa isi faca treaba pana obtinem o pasta. Daca vi se pare prea uscata mai adaugati o lingura de ulei de masline si 1-2 linguri de apa de la naut.
Adaugam migdalele si masline si amestecam cu o lingura.


Decoram cu migdale, patrunjel si boia de ardei.


Noi am servit hummusul cu lipii marocane.



Pentru lipii avem nevoie de 500 gr faina 550 (Elena spune 480, eu nu am avut, dar au iesit grozave si asa), 300 ml apa calduta, 20 gr drogdie proaspata (eu am pus o lingurita de drojdie uscata), 1 lingurita rasa sare, 1 lingurita zahar, ulei de masline si 8 lingurite gris pentru impaturit aluatul

Aluatul l-am facut cu ajutorul masinii de paine, programul de framantat (fara dospire - aproximativ 15 minute). Am adaugat in cuva masinii de paine apa, sarea, zaharul, faina si drojdia.

Dupa terminarea programului am obtinut un aluat fin, elastic, nelipicios pe care l-am impartit in 8 parti egale de aproximativ 100 de grame.
Fiecare bucatica de aluat se intinde (cu mana cine poate), se unge cu ulei de masline (aproximativ 2 lingurite) si se presara cu gris. Apoi, se ruleaza partea din stanga pana la centru si partea drepta la fel.
Obtinem un dreptunghi caruia ii rulam captetele spre mijloc, obinand niste melcisori (vezi foto).
Dupa ce terminam toati melcisorii, luam fiecare bucata si o intindem (de preferat cu mana) astfel incat sa obtinem un cerc pe care il coacem intr-o tigaie de teflon incinsa.


 Dupa coacere, lipiile se pastreaza sub un prosop textil.


In final, doresc sa o felicit pe Elena pentru acest blog minunat si sa ii urez mult succes pe viitor.
Iar de acum inainte ma va avea si pe mine la masa:-)


Pofta buna!